•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Obductie

Print 

Obductie is een onderzoek op een overleden persoon en wordt ook wel sectie of autopsie genoemd. De obductie wordt verricht door een patholoog, dit is een arts die gespecialiseerd is in deze vorm van onderzoek.

Een obductie wordt meestal gedaan om de doodsoorzaak vast te stellen. Het is niet altijd duidelijk waaraan iemand precies is overleden, zeker als dit acuut gebeurd is. De artsen zijn dan onvoldoende in de gelegenheid geweest om het onderzoek te verrichten dat nodig was, of om een diagnose te kunnen stellen.

Ook kan het zijn dat u of de artsen willen weten hoe een (al bekende) ziekte en de daaropvolgende dood precies zijn verlopen. De obductie is dan een belangrijk hulpmiddel om te onderzoeken wat er in de laatste levensfase met een patiënt is gebeurd. Het is dan mogelijk om achteraf alle omstandigheden die tot de dood hebben geleid op een rij te zetten.

Daarnaast kan de informatie die een obductie oplevert de artsen helpen om kritisch naar de door hen ingestelde behandeling te kijken. Dat is niet meer van betekenis voor de patiënt zelf, maar wel voor andere patiënten. In een universitair medisch centrum, waar artsen worden opgeleid, speelt obductie dan ook een extra belangrijke rol.

Obductie (ook wel sectie of autopsie genoemd) gebeurt ongeveer 300 keer per jaar.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram