•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Cytologie

Print 

Cytologie afbeeldingen

Het cytologisch laboratorium doet klinisch onderzoek naar cellen. Celmateriaal wordt verkregen via puncties, uitstrijken of uit lichaamsvloeistoffen zoals urine. Bij een punctie worden met een naald cellen uit een orgaan gezogen voor onderzoek. Bekend zijn puncties van de borst en uitstrijkjes van de baarmoedermond. Het materiaal komt binnen in alcohol als bewaarvloeistof. Om de cellen te concentreren wordt het materiaal eerst gecentrifugeerd. Vervolgens worden de cellen na het opbrengen en fixeren op het glaasje gekleurd. In de screenruimte worden de preparaten beoordeeld. Het verslag wordt in de computer ingevoerd.

Dat screenen is een kunst op zich. Ervaren analisten scannen met hun ogen systematisch het hele beeld dat ze onder de microscoop zien. Ingewikkelde preparaten worden samen met de patholoog bekeken en beoordeeld.
De afdeling Pathologie beoordeelt jaarlijks een kleine 10.000 uitstrijkjes naar baarmoederhalskanker uit de regio Groningen.
Daarnaast doet Pathologie per jaar zo’n 6500 cytologie-onderzoeken voor specialismen in het UMCG en huisartsen uit de regio.

 

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram