•  NL 
 • Login medewerkers
 • mijnUMCG

AIOS pathologie

Print 

Specialisatie klinische pathologie

 • Heb je het basisartsdiploma geneeskunde (bijna) behaald?
 • Ligt voor jou de uitdaging in het werken in een breed vakgebied?
 • Ben je goed in communicatie en teamwork?
 • Ben je visueel ingesteld?
 • Ben je geïnteresseerd in het hoe en waarom van ziekten?

Zo ja, overweeg dan specialisatie tot klinisch patholoog in het UMCG.

Taken van de Klinisch Patholoog

De klinisch patholoog stelt een diagnose op cellen en weefsel die zijn afgenomen bij patiënten. Diagnostiek vindt plaats met gevestigde technieken als macroscopische beoordeling, histologie en cytologie. De laatste twee decennia zijn deze methoden aangevuld door nieuwe methoden zoals immunohistochemie en een steeds breder pakket aan moleculaire diagnostiek.

Zo nodig wordt ook tijdens een operatie diagnostiek verricht door het maken en beoordelen van vriescoupes. Een voorbeeld hiervan is het onderzoek naar volledige verwijdering van een tumor door de chirurg. Hiervan wordt de uitslag direct doorgebeld aan de operateur.

De klinisch patholoog maakt pathologieverslagen waarin de conclusies zo helder mogelijk worden verwoord. Tijdens veelal multidisciplinaire patiëntenbesprekingen denkt de patholoog mee over de diagnose, differentiaal diagnose en levert aanvullende informatie voor het opstellen van een behandelplan.

Opleiding tot Klinisch Patholoog

Bij een fulltime aanstelling duurt de opleiding vijf jaar. Zij is gestructureerd opgebouwd uit modules van 1 trimester, conform de opleidingseisen zoals neergelegd in het kaderbesluit en het landelijke opleidingsplan pathologie. Daarnaast volgt de assistent in opleiding structureel cursorisch onderwijs. In een module komen één of meerdere thema’s aan de orde. Bijna alle modules worden tweemaal doorlopen.

De opleiding start in het UMCG en wordt na ongeveer twee jaar gedurende 6 tot maximaal 24 maanden in één of meer B-opleidingen voortgezet. Aan het eind van de opleiding bieden wij een verdiepingsstage in een specifiek deelgebied van de pathologie van 6 maanden.

Tijdens de specialisatie tot patholoog wordt ook een half jaar aan wetenschappelijk onderzoek besteed. Gepromoveerde AIOS kunnen ook kiezen voor een half jaar korting op de opleidingsduur. Het wetenschappelijk onderzoek van de sectie Pathologie is ondergebracht in diverse onderzoeksinstituten en de onderzoeksschool GUIDE.

Het opleidingsklimaat is open en gestructureerd. Individuele wensen zijn altijd bespreekbaar. De huidige AIOS-formatie bestaat uit 5 vrouwen en 5 mannen. Een aanstelling in deeltijd is mogelijk.

Opleidingscluster Pathologie van het UMCG

Het opleidingscluster Pathologie bestaat uit:

 • de afdeling Pathologie van het UMCG (A opleiding);
 • Pathologie Friesland in Leeuwarden (B opleiding);
 • de afdeling Pathologie Isala klinieken in Zwolle (B opleiding);
 • de afdeling Pathologie van het Martini ziekenhuis in Groningen (B opleiding)

Daarnaast is het UMCG een prachtig en goed uitgerust ziekenhuis, gemakkelijk bereikbaar in één van de leukste steden van Nederland.

In het UMCG is er aanbod van diagnostiek in de gehele breedte van het vak. De sectie Pathologie in het UMCG verzorgt de diagnostiek van ziekten voor het UMCG en huisartsenpraktijken.

Geïnteresseerd?

Nog geen kennis gemaakt met het vak? Dan is er de mogelijkheid van een korte oriënterende stage of eerst een informatief gesprek met een van de opleiders.

Al wel op de hoogte en geïnteresseerd? Per jaar komen er ongeveer 2 nieuwe plaatsen vrij, ook open sollicitaties zijn welkom. De selectieprocedure bestaat uit sollicitatiegesprekken met een van de opleiders uit de A en B opleiding en een afvaardiging van de arts-assistenten.

Wat vragen wij

Je hebt het basisartsdiploma (met BIG-registratie) of bent in de afrondende fase van de opleiding. Bovendien beschik je over de competenties voor het uitvoeren van het specialisme klinische pathologie zoals hierboven beschreven.

Het UMCG voert een preventief Hepatitis B beleid. Dit kan betekenen dat je voldoende bescherming tegen Hepatitis B moet hebben opgebouwd voordat je kunt worden aangesteld.

Wat bieden wij

Het salaris bedraagt maximaal € 4.601,- bruto per maand (schaal 11A) afhankelijk van opleiding en ervaring. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Universitair Medische Centra (CAO-UMC).

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

 • dr. W.F.A. den Dunnen, opleider, telefoonnummer (050) 361 46 84
 • prof. dr. H. Hollema, plaatsvervangend opleider, telefoonnummer (050) 361 46 84

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram