• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

SPOED! Wat nu?

Print 

​Overdag

Als er iets mis is moet er zo snel mogelijk contact met ons opgenomen worden. Als het nodig is wordt er meteen een afspraak gemaakt. Vertel altijd zo precies mogelijk wat er stuk is of wat er aan de hand is.

In de avond en in het weekend

Veruit de meeste problemen met de uitneembare en vaste beugel zijn niet zo dringend dat de orthodontist er direct naar moet kijken. Meestal kan gewacht worden tot de volgende dag of tot na het weekend. Hieronder lees(t) je/u wat je/u kunt doen bij de meest voorkomende klachten.

Wanneer de uitneembare beugel of vaste beugel met elastieken niet meer gedragen kan worden moet, tijdens openingstijden, zo snel mogelijk contact met ons opgenomen worden. Dit geldt ook als de laatste afspraak nog maar net geweest is. Wacht je/u te lang, dan is de kans groot dat wij de beugel dan niet meer passend kunnen krijgen. Bij een retentiebeugel kunnen de tanden al wat zijn teruggelopen. Er moet dan een nieuwe beugel worden gemaakt.

Als er een klacht is, kun(t) je/u eerst proberen er zelf iets aan te doen. Mocht er een reden zijn om toch onze hulp in te roepen, bel dan de praktijk. Hier een paar tips:

​Klacht​Wat te doen

​Een metaaldraad van de losse beugel is kapot.

​Beugel uitlaten en bellen voor een afspraak. Meestal kan de beugel gerepareerd worden.

​De uitneembare beugel drukt op het tandvlees.

​Beugel uitlaten en bellen voor een afspraak. Er moet iets van de beugel worden afgeslepen.

​Er prikt een draad van de vaste beugel in de wang.

​Doe er een bolletje was of suikervrije kauwgom op en bel voor een afspraak. Als het weekend of vakantie is, kan je de draad afknippen met een nagelschaartje.

​Er is een plaatje (slotje) los.

​Als het niet erg stoort, kan je het laten zitten en bellen voor een afspraak. Als het wel stoort, doe er dan een bolletje was of suikervrije kauwgom op en bel voor een afspraak. Stop met het dragen van elastieken.

​Er is een soort ketting (elastiek) losgeschoten.

​Knip het uitstekende stukje elastiek af en bel voor een afspraak.

​Er is een band om een kies los.

​Als je een buitenbeugel eraan vast moet maken: de buitenbeugel niet meer dragen. Doe er evt. een beetje was of suikervrije kauwgom op en bel voor een afspraak.

​De Hyrax (spinbeugel) zit los​Laat Hyrax (spinbeugel) zitten en bel de volgende dag of maandagochtend om de Hyrax (spinbeugel) weer vast te laten zetten. Niet meer draaien!
​Het Herbst scharnier (klasse II correctie apparaat) zit los​Laat het Hernst scharnier (klasse II correctie apparaat) zitten en doe er was of suikervrije kauwgom op. Blijft dit problemen geven, del dan de  en bel dan het spoednummer. Het apparaat zal (gedeeltelijk) verwijderd worden en er zal de volgende dag of maandag een vervolgafspraak voor de definitieve reparatie moeten worden gemaakt. 
​Niet ver genoeg doorgedraaid/ gaatje kwijt bij de Hyrax (spinbeugel)​Probeer met het draaistokje het gaatje te vinden en verder te draaien naar de keel toe( zodat het gaatje weer zichtbaar wordt). Lukt dat niet laat het zo en bel de volgende dag of maandagochtend om een afspraak te maken.
​Losse spalk​Laat de spalk zitten en gebruik suikervrije kauwgom om prikkende of uitstekende delen te bedekken. Bel de volgende dag of maandagochtend om een afspraak te maken.
​Plaat of activator is kapot of doet pijn​Laat de plaat of activator uit en bel de volgende dag of maandagochtend om te overleggen.
​De buitenboordbeugel is verbogen​Als je de buitenboordbeugel niet meer in of moeilijk in kunt doen bel ons de volgende dag of maandagochtend om een afspraak te maken. Draag de buitenboordbeugel dan niet!
​Draad uit bandje of bracket (slotje)​Probeer met pincet draad weer in bandje/bracket te plaatsen. Lukt dit niet, gebruik dan een stukje suikervrije kauwgom of was om het prikkende deel te bedekken. Bel de volgende dag of maandagochtend om een afspraak te maken. Gebruik als er nog een dunne draad in de vaste beugel zit een nagelknippertje.​