• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Soorten beugels

Print 
Orthodontie Activator 
  

In het UMCG wordt met verschillende type beugels gewerkt. Hieronder vind je alle veelgebruikte beugels. Soms worden ze ook in combinatie met elkaar gebruikt.​

Voorafgaand aan het plaatsen van een beugel: separeren

Sommige beugels worden met bandjes (metalen ringetjes) aan de kiezen van uw kind vastgemaakt. Om die bandjes te kunnen plaatsen, moet er eerst ruimte tussen de kiezen worden gemaakt. Dit heet separeren​.

De activator

Een activator is van kunststof en ligt los in je mond. De bedoeling van deze beugel is dat je boven- en ondergebit weer goed op elkaar gaan passen. Dat gebeurt doordat de activator de groei van je bovenkaak remt en ervoor zorgt dat je kaakspieren in de onderkaak sterker worden. Als de spieren sterk genoeg zijn geworden, houden zij de onderkaak in de nieuwe (juiste) stand.​De headgear/buitenboordbeugel

De headgear​ wordt ook wel buitenboordbeugel genoemd. De bedoeling van de headgear is dat je bovenkaak en kiezen in de juiste stand komen. De headgear wordt meestal samen met een andere beugel gebruikt. Je draagt de headgear een deel van de dag.De hyrax

De hyrax​ zorgt ervoor dat een te smalle bovenkaak breder gemaakt wordt. Het apparaat bestaat uit metalen ringen die om de kiezen worden aangebracht. De banden zijn met elkaar verbonden door een schroef. Door aan de schroef te draaien word de bovenkaak steeds een stukje breder gemaakt.

De lipbumper

De lipbumper​ is een beugel die je achter je onderlip draagt. Doordat de onderlip tegen de lipbumper aanduwt, worden je kiezen naar achteren geduwd. Daardoor ontstaat er ruimte. De bedoeling is dat de tanden die eerst te weinig ruimte hadden, nu netjes naast elkaar komen te staan. Een lipbumper wordt bijna altijd gecombineerd met een andere beugel.


De vaste beugel & elastieken

De vaste beugel​ wordt ook wel slotjesbeugel genoemd. Vast wil zeggen dat de beugel niet uit de mond te halen is. De bedoeling van een vaste beugel is dat de tanden en kiezen netjes naast elkaar worden gezet. Bij veel vaste beugels worden elastieken​ gebruikt.


Minischroeven en botankers

Voor de orthodontische behandeling kan het nodig zijn dat de kaakchirurg een of meer minischroeven in je kaak plaatst. Deze schroeven zijn ongeveer 10 millimeter lang. Aan de schroeven kan de orthodontist draad of elastiekjes bevestigen die nodig zijn voor je behandeling.

Soms kan het ook nodig zijn dat de kaakchirurg een botanker in je onder- of bovenkaak plaatst. Dit botanker is een klein metalen plaatje dat met twee of drie schroeven op je kaak wordt bevestigd. Aan het botanker kan de orthodontist draad of elastiekjes bevestigen die nodig zijn voor je behandeling.


De draadspalk

Als je klaar bent met de beugelbehandeling, kan er achter je boven- en/of ondertanden een spalk (metalen draad) geplaatst. De spalk zorgt ervoor dat je tanden recht blijven staan.

De rententieplaat

De rententieplaat​ is een losse beugel die er voor zorgt dat je tanden in de stand blijven die door de behandeling is bereikt.

Orthodontie Buiten beugel 
  
Orthodontie Vaste beugel