• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Botscan

Print 

​​​​​​​Bij een botscan maken we met een gammacamera en een klein beetje radioactieve vloeistof beelden van uw skelet, dus van uw botten en gewrichten. Deze beelden maken eventuele afwijkingen in uw skelet zichtbaar. Een botscan noemen we ook wel een skeletscintigrafie.

Hoe werkt een botscan?

We gebruiken een radioactieve stof. Die wordt opgenomen in botten en gewrichten. Op sommige plekken hecht zich beter dan op andere. Op plekken met actieve botaangroei hecht de stof zich goed, bijvoorbeeld. De gammacamera ‘ziet’ de straling. Op de beelden die de camera maakt, kunnen we door bepaalde patronen zien waar de stof zich meer of juist minder heeft gehecht . Daar kunnen we bepaalde ziektes en afwijkingen uit afleiden.

Wanneer doen we een botscan?

We doen een botscan als we vermoeden dat u een afwijking aan uw botten of gewrichten heeft. Dat kan een sarcoom zijn, of een uitzaaiing van kanker in de botten van bijvoorbeeld prostaatkanker, borstkanker of longkanker . Een belangrijke reden om dan een botscan te doen, is om het stadium van kanker vast te stellen. Maar we kunnen ook een ander soort aandoening onderzoeken, zoals een infectie. Met een botscan kunnen we aandoeningen opsporen die op ‘gewone’ röntgenfoto’s moeilijk te zien zijn.

Hoe verloopt het onderzoek?

Afhankelijk van de reden voor het onderzoek onderzoeken we uw hele skelet of een deel ervan. We spuiten de radioactieve vloeistof met een injectienaald in een ader in uw arm. U voelt hier verder niets van, behalve de prik.

Via het bloed komt de stof in uw botten en gewrichten. Dit duurt een paar uur. Terwijl u wacht, hoeft u niet in het ziekenhuis te blijven. U mag ook gewoon eten. Het is goed om veel te drinken. Dit zorgt er namelijk voor dat de stof sneller wordt opgenomen. Het is wel belangrijk dat uw blaas leeg is voordat we de foto’s maken. Ga daarom naar de wc om te plassen voordat we de foto’s maken.

U ligt tijdens het maken van de foto’s op een onderzoeksbed met een gammacamera boven en/of onder u. Dit is een groot apparaat dat de straling van de radioactieve stof opvangt, waardoor het beeld van uw skelet ontstaat. Het is belangrijk dat u stil blijft liggen. Soms maken we ook al direct foto’s als u de injectie krijgt. En soms maken we ook een CT-scan na de foto’s. Dit is een ander soort CT-scan dan een ‘normale’: we gebruiken hierbij minder röntgenstraling en geen contrastmiddel.

Het maken van de foto’s duurt ongeveer 45 minuten. Hoelang dit precies duurt, hangt af van hoeveel foto’s we maken. 1 foto duurt ongeveer 6-13 minuten. In totaal duurt het onderzoek 4-5 uur, dus inclusief de injectie, de wachttijd en het maken van de foto’s.

We gebruiken steeds vaker een PET-scan​ voor het onderzoeken van afwijkingen in botten en gewrichten. Dat doen we vooral bij het opsporen van een tumor.

Na het onderzoek

U hoeft niet speciale dingen te doen of te laten na het onderzoek. U heeft heel weinig radioactieve stof gekregen. Wat u wel heeft gekregen, is al heel snel uit uw lijf. Dit is dus ook niet schadelijk voor u en mensen in uw omgeving. Het onderzoek heeft ook geen bijwerkingen.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw arts, telefonisch of tijdens een vervolgafspraak.

Voorbereiden

U krijgt een brief en informatie van ons. U hoeft zich niet speciaal voor te bereiden. U mag bijvoorbeeld gewoon eten en drinken. Neem wel een lijst mee met de medicijnen die u gebruikt. Hier kunnen we naar vragen bij het onderzoek.

Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meld dit dan voor het onderzoek, zodat we daar rekening mee kunnen houden. Bel hiervoor het Medical Imaging Center op het telefoonnummer (050) 361 35 41. Mogelijk stellen we het onderzoek dan uit.

Neem geen kinderen of een zwangere begeleider mee naar het onderzoek. Die zijn namelijk gevoeliger voor straling.

​​
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram