• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Longscintigrafie

Print 

Bij een longscintigrafie maken we met een gammacamera en een klein beetje radioactieve stof beelden van uw longen. Dit om te bekijken hoe de doorbloeding en ventilatie van uw longen zijn. Doorbloeding heet ook wel ‘perfusie’ en luchtverdeling noemen we ook wel ‘ventilatie’.

Hoe werkt het onderzoek?

We gebruiken een radioactieve stof. Deze stof heet ook wel een ‘tracer’. Deze tracer wordt opgenomen in de weefsels in de longen. Hoe de stof wordt opgenomen, is afhankelijk van de doorbloeding van de longen. De gammacamera ‘ziet’ de straling die de radioactieve stof afgeeft. Op de beelden die de camera maakt, kunnen we door bepaalde patronen zien waar de stof zich meer of juist minder heeft gehecht. Zo worden bepaalde processen in het lichaam zichtbaar. Zoals de doorbloeding en de luchtverdeling van de longen.

Wanneer doen we een longscintigrafie

We doen dit onderzoek als we vermoeden dat u longkanker of een longembolie heeft. Ook is de longscintigrafie 1 van de onderzoeken die we vóór en na een longtransplantatie doen. En mensen met ernstige COPD krijgen dit onderzoek voordat we een ventiel plaatsen om 1 van de longkwabben af te sluiten.

2 soorten onderzoeken

Een longscintigrafie kan bestaan uit 2 verschillende onderzoeken:

  • longperfusieonderzoek
  • longventilatieonderzoek

We doen altijd een longperfusieonderzoek. Vaak doen we daarna een longventilatieonderzoek. Soms krijgt u dus alleen een perfusieonderzoek.

Verloop longperfusieonderzoek

U gaat op een bed liggen en krijgt een injectie met een klein beetje radioactieve vloeistof in uw arm. We vragen u daarbij een paar keer diep in en uit te ademen. Vervolgens zit u op een krukje tegen de camera aan en maken we maximaal 6 opnamen van uw longen. Dit onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Verloop longventilatieonderzoek

U krijgt een mondkapje waardoor u radioactieve lucht in- en uitademt. Hierbij zit u op een krukje tegen de camera aan en maken we maximaal 6 opnames van uw longen. Dit onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Na het onderzoek

U kunt na een longscintigrafie gewoon naar huis. U hoeft niet bepaalde dingen te doen of te laten.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u meestal binnen een paar werkdagen van uw arts, telefonisch of tijdens een vervolgafspraak.

Voorbereiden

U krijgt een brief en informatie van ons. U hoeft zich niet speciaal voor te bereiden. U mag bijvoorbeeld gewoon eten en drinken. Neem wel een lijst mee met de medicijnen die u gebruikt. Hier kunnen we naar vragen bij het onderzoek.

Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meld dit dan voor het onderzoek, zodat we daar rekening mee kunnen houden. Bel hiervoor het Medical Imaging Center op het telefoonnummer (050) 361 35 41.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram