• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Voorbereiding bij diabetes

Print 

Een FDG-PET scan in het kader van een oncologisch lijden of ontstekings-problematiek  vraagt een speciale voorbereiding, die afwijkt van de normale voorbereiding.

Eerst en vooral is het van belang dat de diabetes bij de aanvraag wordt gemeld zodat de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen worden genomen.

Orale antidiabetica

Patiënten die uitsluitend behandeld worden met orale antidiabetica dienen hun medicatie te continueren. Zoals iedere patiënt dienen zij minimaal 4 uur voor het onderzoek nuchter te blijven, met uitzondering van de noodzaak ruim (1 liter) te drinken (water, koffie of thee zonder suiker of melk).

Insuline

Patiënten die behandeld worden met insuline (alleen of in combinatie) dienen 's ochtends een licht ontbijt te nemen met een aangepaste hoeveelheid insuline. Daarna blijven ze nuchter, m.u.v. het drinken van water/koffie/thee (zonder suiker!). Wij zullen de patiënt rond het middaguur inplannen.

Kort voor het onderzoek insuline toedienen teneinde de bloedsuikerspiegel te verlagen is een kunstfout; het FDG wordt met het glucose vanuit de bloedbaan in de spieren gedreven met als gevolg een hoge achtergrondactiviteit en een slechte scankwaliteit.

Glucose infuus

Het intraveneus toedienen van glucose is niet toegestaan vanaf 6 uur voor het onderzoek. Bestaande infusen dienen tijdelijk te worden vervangen door bv. NaCl 0,9%. In geval van intraveneuse toediening van vocht, vervalt de noodzaak tot de normale orale vochtbelasting.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram