•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

De functie van een gezonde nier

Print 
Doorsnede nier

Het belangrijkste werk van de twee nieren van een mens is het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam door uitscheiding via de urine. Hierbij is het belangrijk dat niet tegelijkertijd de voor het lichaam belangrijke stoffen worden uitgescheiden. Om dit verschil te kunnen maken is de nier niet een simpele filter, maar een ingewikkeld orgaan.

Met de urine wordt ook het teveel aan vocht uit het lichaam verwijderd. Het merendeel dat een mens drinkt moet op een gegeven moment natuurlijk ook het lichaam weer kunnen verlaten, omdat het lichaam anders teveel vocht zou vasthouden. Hierbij moet de nier precies de juiste hoeveelheid vocht uitscheiden. Zo wordt bij warm weer, wanneer we flink zweten, minder vocht via de urine afgescheiden dan bij koud weer.
Naast afvalverwerking en vochtregulatie heeft de gezonde nier nog een aantal andere functies. Zo speelt de nier een belangrijke rol bij de regulatie van de bloeddruk. De nier  reguleert de vochthuishouding produceert daarnaast ook een bloeddrukregulerend hormoon. Bijna iedereen met een slechte nierfunctie heeft dan ook een verhoogde bloeddruk.

Verder is de nier belangrijk bij de aanmaak van rode bloedcellen. De stof Erytropoëtine die ook in de nier wordt gemaakt, gaat via het bloed naar het beenmerg, waar het zorgt voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Tenslotte wordt door de nier ook vitamine D aangemaakt. Deze stof helpt het lichaam bij de regeling van de opname van mineralen uit eten. Dit is onder meer belangrijk voor het houden van gezonde en stevige botten.