•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Nierfalen

Print 

U bent verwezen naar de polikliniek Nierfalen omdat de functie van uw nieren verstoord is en nierfunctievervangende behandeling in de toekomst waarschijnlijk nodig zal zijn. Als de nefroloog constateert dat uw nierfunctie minder dan 25 procent is en verder achteruit gaat, breekt de zogenoemde predialysefase aan. Vanaf dat moment wordt u op de polikliniek nierfalen (voorheen predialyse poli) begeleid, waar geprobeerd wordt om de nierfunctie zolang mogelijk stabiel te houden, maar waarbij u ondertussen ook wordt voorbereid op de mogelijkheden van nierfunctievervangende behandeling voor als er onvoldoende nierfunctie over is.

Bereikbaarheid

De polikliniek Nierfalen is elke vrijdagochtend van 8.30 tot 12.00 uur open. U kunt de polikliniek bereiken via de hoofdingang. De hoofdingang is te vinden aan het Hanzeplein en er is een zijingang aan de Oostersingel. De begane grond van het UMCG is opgedeeld in binnenstraten: de Fonteinstraat, Poortweg, Winkelstraat en Langstraat. Alle poliklinieken zijn via één van deze binnenstraten te bereiken. Het adres van de polikliniek Nierfalen is Fonteinstraat 17.

De polikliniek Nierfalen is bereikbaar op het telefoonnummer Tel: (050) 361 34 00 van maandag tot en met vrijdag van 8.30-11.30 uur en van 13.00-16.00 uur.

Een e-mail sturen kan ook naar: Contact.

Op de polikliniek

Tijdens uw bezoek gaat u eerst naar de nefroloog. Dit is een specialist in nierziekten. Na dit bezoek gaat u naar de nierfalen-verpleegkundige. Vervolgens levert u bij het laboratorium op de poli uw 24-uurs urine in en gaan we bij u bloed prikken. Meestal prikken we in een bloedvat op uw hand om de bloedvaten in de arm te sparen. Deze zijn namelijk in de toekomst mogelijk nodig voor dialyse. Tijdens een van uw eerste polikliniek-bezoeken maakt u kennis met de diëtist en de maatschappelijk werker. Kijk voor meer informatie over het behandelteam en de procedure, links in het menu bij ‘op de polikliniek’.

Behandelingen

Er zijn verschillende mogelijkheden voor nierfunctievervangende behandeling. Alle hebben voor- en nadelen. Deze worden met u besproken tijdens de polikliniek-bezoeken. Afhankelijk van uw medische situatie en in overleg met de nefroloog kunt u kiezen uit verschillende behandelingen. Dit kan bijvoorbeeld een niertransplantatie zijn, één van de dialysevormen of begeleiding bij conservatieve therapie (geen dialyse of transplantatie).