•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG
​​

​Naar de afdeling MDL

​Maag-, Darm- en Leverziekten  

​Onderzoek en opleiding

​Als u verwezen bent naar de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) van het UMCG, ontvangt u een uitnodiging voor een afspraak op de polikliniek Buik. Hier leest u hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek. Ook kunt u informatie vinden over een eventuele opname in het UMCG, op een verpleegafdeling en het bevolkingsonderzoek naar darmkanker.​Bij de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) worden patiënten met aandoeningen aan de slokdarm, maag, darm, lever, alvleesklier en galwegen behandeld. Uw aandoening wordt behandeld door gespecialiseerde MDL-artsen, (gespecialiseerde) verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, voedingsassistentes, diëtisten en fysiotherapeuten.​Eén van de kerntaken van het UMCG is het verrichten van wetenschappelijk onderzoek. Hoofdlijnen van de MDL-onderzoeken zijn de fysiologie en pathologie van de lever, lever- en dunnedarmtransplantatie, ontstekingsziekten van de darmen (IBD) en het ontstaan en voorkomen van kanker van het maag-darmkanaal.

Lees meer...

Lees meer...Lees meer...

Online coaching  

UMCG-patiënten met inflammatoire darmziekten (IBD) kunnen met een computerprogramma hun eigen ziekte monitoren. Ze hoeven alleen nog naar het UMCG te komen als hun ziekte opvlamt. Het systeem dat Mijn IBD-coach heet, geeft een seintje als ze een afspraak in het ziekenhuis moeten maken én verzamelt gegevens waarmee wetenschappelijk onderzoek naar IBD gedaan wordt. Gerard Dijkstra, hoogleraar Maag-, Darm- en Leverziekten in het UMCG en hoofd van het IBD centrum van het UMCG haalde het systeem naar Groningen.

Lees erover in KennisInZicht 
Maagzuurremmers  

Maagzuurremmers beïnvloeden de darmflora, zo blijkt uit onderzoek van hoogleraar maag-darm-leverziekten Rinse Weersma en arts-onderzoeker Floris Imhann van het UMCG. "Dit onderzoek geeft aan dat het verstandig is om voorzichtig met maagzuurremmers om te gaan. Dat geldt vooral voor artsen."

Lees erover in KennisInZicht 
Werken op de grens  

Als eerste ziekenhuis in Nederland en in de Eurotransplantregio voerde het UMCG dit voorjaar een buikwandtransplantatie uit in combinatie met een dunnedarmtransplantatie. De operatie leverde nieuwe wetenschappelijke inzichten op. Hoogleraar Maag-, Darm-, Leverziekten Gerard Dijkstra: “Dit kan dé doorbraak zijn voor toekomstige dunnedarmtransplantaties.”

Lees erover in KennisInZicht 
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram