•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Vakantie en vaccinaties

Print 

Het eerste half jaar na transplantatie raden we een vakantie naar het buitenland af. Vanaf zes maanden na de transplantatie is een vakantie in het buitenland vaak weer mogelijk. De tijd tussen twee polikliniekbezoeken laat dat ook toe. Reizen per vliegtuig is na zes maanden weer mogelijk. Als u twijfelt of in uw situatie vliegen verstandig is, kunt u ons altijd bellen. Als u met vakantie naar het buitenland wilt is het belangrijk om informatie in te winnen over uw bestemming. U kunt dan denken aan informatie over de hygiënische omstandigheden, de kwaliteit van de gezondheidszorg, het infectierisico, de aanbevolen vaccinaties en de bescherming van uw huid voor de zon.

We geven u nog enkele adviezen:

  • Neem naast de medische informatiekaart die u bij ontslag uit het ziekenhuis van ons krijgt, een buitenlandverklaring mee. Een buitenlandverklaring is een in het Engels opgestelde brief waarin staat dat u een longtransplantatie heeft ondergaan, welke artsen gebeld kunnen worden voor informatie en welke medicijnen u gebruikt. U kunt een buitenlandverklaring opvragen bij het secretariaat longtransplantatie.
  • Doe uw medicijnen altijd in uw handbagage en neem voor de zekerheid extra medicijnen mee in een andere tas om het risico op verlies of diefstal te verkleinen.
  • Wees alert op de kwaliteit en hygiëne van het voedsel.
  • Drink in het buitenland geen kraanwater en gebruik geen ijsblokjes in uw drinken. Gebruik geen water uit flessen waarvan de verzegeling verbroken is. De flessen worden soms met kraanwater gevuld.
  • Overleg met de GGD, vooral bij exotische en/of tropische bestemmingen, of u vaccinaties nodig heeft en of het meenemen van medicijnen voor diarree of andere infecties gewenst is. Overleg daarna met de verpleegkundig specialist of arts van het transplantatieteam. Middelen tegen diarree zoals Norrit of Entosorbine mogen niet gebruikt worden omdat ze de opname van de medicijnen tegen afstoting kunnen verstoren.
  • Condooms kunt u beter in de handbagage opbergen. Deze kunnen in de laadruimte van het vliegtuig bevriezen en daardoor ondeugdelijk zijn.
  • Bij valpartijen met open wonden dient u een tetanusvaccinatie te halen bij de dichtstbijzijnde arts of hulppost.
  • Het risico op trombose tijdens langdurige vliegreizen wordt nog onderzocht. Het is altijd goed om tijdens een lange vlucht veel te drinken en regelmatig even te bewegen in het gangpad.

Al met al zijn dit heel wat zaken waar u rekening mee dient te houden. Laat dit u er echter niet van weerhouden om toch te gaan en er vooral van te genieten.

Vaccinaties

Als de transplantatie langer dan een half jaar geleden is, adviseren wij u om in het najaar de griepprik te halen bij uw huisarts. Voor een vakantie naar een tropische bestemming kunt u bij de GGD informatie krijgen over de vaccinaties die voor dat gebied geadviseerd worden. Na een transplantatie mag u niet alle vaccinaties krijgen. Vaccins die uit dode virussen of bacteriën bestaan mag u wel toegediend krijgen maar vaccins die levende virussen of bacteriën bevatten beslist niet. Dit betekent dat u de DTP-vaccinatie (difterie, tetanus, polio) en de vaccinatie tegen hepatitis gerust mag hebben. Vaccinaties die u niet mag hebben zijn bijvoorbeeld hepatitis A, de BMR-vaccinatie (bof, mazelen, rode hond) en de vaccinatie tegen gele koorts. Het is verstandig om ruim een maand voordat u op vakantie gaat, te laten vaccineren. Echter, de beschermende werking zal door uw medicijnen tegen afstoting minder groot zijn.