•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Seksualiteit, veilig vrijen en kinderwens

Print 

Seksuele activiteiten kunt u hervatten als u zich daartoe weer in staat voelt. Als anticonceptie en ter voorkoming van seksueel overdraagbare aandoeningen zoals hepatitis B en HIV/Aids wordt het gebruik van condooms aangeraden. Een spiraaltje is eveneens een acceptabele vorm van anticonceptie, maar beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Een anticonceptiepil (’de pil‘) kan pas voorgeschreven worden als het menstruatiepatroon na de transplantatie bekend is en de nieuwe long helemaal normaal werkt. De pil kan alleen gebruikt worden na overleg met uw behandelend arts. De verpleegkundig specialist kan u hierover meer informatie geven.

Als u een kinderwens heeft dan raden wij u aan eventuele gevolgen en risico's te bespreken met de transplantatie arts. Problemen op seksueel gebied, zoals impotentie, kunt u bespreken met uw huisarts, de transplantatie arts of met de verpleegkundig specialist. 

Er is een UMCG-brochure beschikbaar over 'Sexualiteit, veilig vrijen en kinderwens na orgaantransplantatie'. U kunt deze downloaden onderaan deze pagina.