•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Fysiotherapie en sport

Print 

Fysiotherapie is belangrijk als voorbereiding op uw transplantatie, maar ook na de transplantatie. U krijgt bijvoorbeeld fysiotherapie als u nog niet helemaal gewend aan een andere manier van ademen. Ook is hoesten en het ophoesten van slijm vaak lastig na transplantatie. Het kost veel meer moeite en u heeft geen hoestprikkel. Behalve ophoesten is het belangrijk dat de longen zich goed ontplooien. U krijgt van de fysiotherapeut verschillende ademhalingsoefeningen om dat te leren.

Bewegen en sporten

Bewegen en sporten is goed voor uw conditie en spierkracht. Of het mogelijk is, bespreekt u samen met de fysiotherapeut. U kunt beter niet:  

  • vechtsporten, parachutespringen en deltavliegen kiezen. Dit zijn namelijk sporten waarbij er grote krachten op uw lichaam kunnen komen
  • een sport doen waarbij de kans bestaat dat u boven de 2.000 meter komt, zoals bergbeklimmen of skiën.

Zwemmen is een prima manier van sporten. Wel moet de wond eerst goed genezen zijn. Ga daarom niet zwemmen in de eerste 3 maanden na de transplantatie. Daarna kunt u gerust zwemmen, het liefst in een zwembad of de zee. Zwemmen in zoet water kan infecties veroorzaken, het is dus beter om dat niet te doen.

Vergoeding fysiotherapie

U krijgt vanaf de 21e behandeling de kosten vergoed vanuit de basisverzekering.  Bekijk de voorwaarden voor vergoeding en lees meer over de kosten van zorg.

Na de eerste 12 maanden bekijken we opnieuw of er nog fysiotherapie nodig is.