•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Informatiebrief 8

Print 
07 oktober 2021

​Patiënten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan of hiervoor op de wachtlijst staan krijgen een informatiebrief vanuit het UMCG Transplantatiecentrum.

In deze informatiebrief leest u over de 3e vaccinatie, het onderzoeksproject: PreCareTx, de wandelingen van Walk en Talk, over de alternatieve Transplantoux en over de PAC.

Achtste informatiebrief (1 oktober 2021)

De 3e COVID-19 vaccinatie  

U heeft ongetwijfeld via de landelijke pers gehoord dat er voor alle patiënten met een duidelijk verminderde afweer een derde Covid vaccinatie wordt aangeraden. De regie hiervoor ligt bij het RIVM. Toch willen wij u via het UMCG Transplantatiecentrum onderstaande toelichting geven.
Alle getransplanteerden komen in aanmerking voor deze 3e vaccinatie. Rond 7 oktober stuurt het UMCG een uitnodigingsbrief van het RIVM op naam naar iedereen die voor de 3e vaccinatie in aanmerking komt. Heeft u op 14 oktober nog geen brief gekregen, neemt u dan contact op met uw eigen transplantatie team.
Met de uitnodigingsbrief kunt u een afspraak maken bij de GGD bij u in de buurt. De 3e vaccinatie zal worden verricht met het Pfizer vaccin. Dit is geen probleem voor patiënten die eerder met een ander vaccin gevaccineerd zijn.
Wij raden als UMCG Transplantatiecentrum deze 3e vaccinatie sterk aan en weten inmiddels dat vaccinatie na transplantatie veilig is. Helaas is de vaccinatie bij een deel van de getransplanteerden minder effectief. Echter, uit onderzoek blijkt dat de afweer tegen het Covid virus bij een aanzienlijk deel van diegenen die eerder niet reageerden, toeneemt met een 3e vaccinatie. Bij diegene die wel afweerstoffen maakten tegen Covid bij de eerste vaccinaties nemen de afweerstoffen toe. We verwachten dat zij langer beschermd zullen zijn.
We weten inmiddels dat bij getransplanteerden het risico op een ernstig beloop van een COVID infectie verhoogd is. Daarom nogmaals het dringende advies om u te laten vaccineren ook met deze 3e vaccinatie.

Oproep voor niertransplantatiepatiënten onderzoeksproject: PreCareTx  

In september is het PreCareTx (Prehabilitation of Candidates for Renal Transplantation) project gestart. Het doel van dit project is de fitheid vóór de transplantatie te verbeteren, om een goed herstel na de transplantatie te bevorderen.
Prehabilitatie is een soort revalidatie maar dan voorafgaand aan een operatie. Te denken valt aan lichamelijke training, voedingsadviezen en hulp bij stressvermindering.
In het PreCareTx project ontwikkelen we een prehabilitatie programma voor patiënten op de wachtlijst voor een niertransplantatie. Vervolgens gaan we het programma invoeren in de praktijk en onderzoeken we de effecten hiervan op de algehele fitheid. Dit project is nu nog alleen voor patiënten die op de wachtlijst staan voor een niertransplantatie. Later volgen mogelijk andere transplantatieprogramma’s.
We willen het prehabilitatie programma zo goed mogelijk afstemmen op de wensen van nierpatiënten. Staat u op de wachtlijst voor een niertransplantatie of bent u in de afgelopen twee jaar getransplanteerd? Dan komen we graag met u in gesprek. Dit kan in een groepsbijeenkomst met andere patiënten of een persoonlijk interview. Graag horen we wat volgens u belangrijk is voor het ontwikkelen en invoeren van het prehabilitatie programma.
Wilt u deelnemen? Neem dan contact op met de onderzoekers van dit project via e-mail: Avril Haanstra (Contact) of Coby Annema (Contact).

Walk & Talk  

In juli zijn de Walk&Talk wandelingen in de regio Groningen weer opgestart. Met een groep van 8-10 patiënten hebben we heerlijk gewandeld in Haren en in het Borgerswold park in Veendam. Bij Walk&Talk staat het samen bewegen met andere transplantatiepatiënten en het uitwisselen van ervaringen en tips voorop. Op verzoek van de deelnemers kan ook een behandelaar van het transplantatiecentrum meelopen om vragen te beantwoorden. In de regio Groningen wandelen we elke eerste zondag van de maand. Het tijdstip en de locatie wisselt per keer. Heeft u interesse om mee te lopen? Meldt u dan aan door te mailen naar: Contact.

Inmiddels zijn ook in andere regio’s Walk&Talk wandelgroepen opgezet, zoals in de regio’s Amsterdam en Utrecht. Binnenkort starten ook wandelgroepen in de regio’s Rotterdam, Leiden en Nijmegen. Wilt u meer informatie of meelopen met een wandelgroep in uw eigen regio? Neem dan ook contact op via het mailadres: Contact. Dan brengen wij u in contact met de organisator in de regio.

Getransplanteerden fietsen alternatieve Transplantoux  

Vanwege COVID kon de beklimming van de Mont Ventoux door getransplanteerden (Transplantoux) helaas niet doorgaan.

Op zaterdag 18 september werd daarom een alternatieve fietstocht georganiseerd. De ‘roze trein’ baande zich die dag een weg langs de IJssel en over de Veluwe. Met als absolute hoogtepunt de befaamde ‘Knobbel’ (’t Harde) waar de klimbenen toch nog konden worden getest.

Ondanks de maatregelen was het een geslaagde dag voor de getransplanteerden, de levende donoren en hun buddy’s. Hopelijk tot volgend jaar in Frankrijk!

Interesse in de verhalen of het evenement? Neem een kijkje op de fietsclub www.transplantoux.be of www.giveandlive.nl.

Patiënten Advies Commissie (PAC)  

Het leveren van goede transplantatiezorg vinden we erg belangrijk. Hierbij hechten we veel waarde aan uw mening. Daarom hebben wij de PAC opgericht. De PAC is een verbindende schakel tussen het UMCG Transplantatiecentrum en haar patiënten.

Voor vragen of suggesties kunt u rechtstreeks met de PAC-leden mailen: Contact of klikt u hier voor meer informatie.