•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Het voortraject in grote lijnen

Print 

 

UMCG LongtransplantatieBekijk de video
  

Om te kunnen beoordelen of u voor een longtransplantatie in het UMCG in aanmerking komt, doen wij uitgebreid vooronderzoek.

Aanmelding en kennismakingsgesprek

Uw huisarts of specialist kan u bij het longtransplantatieteam aanmelden voor een longtransplantatie. Wij beoordelen vervolgens uw medische gegevens op papier. Als u mogelijk in aanmerking komt voor een transplantatie, volgt een kennismakingsgesprek op de polikliniek longtransplantatie. Deze afspraak bestaat uit een gesprek met en een lichamelijk onderzoek door een van de longtransplantatieartsen. Soms wordt er bloed afgenomen, een longfunctieonderzoek gedaan en een röntgenfoto van de borstkas (x-thorax) gemaakt.

Als u niet op de polikliniek kunt komen vanwege de reisafstand of uw conditie, dan kunt u  een aantal dagen opgenomen worden op de verpleegafdeling Longziekten/Longtransplantatie.

Opname voor screening

Na het kennismakingsbezoek bespreekt het longtransplantatieteam opnieuw uw gegevens. Als een longtransplantatie een geschikte behandeling lijkt te zijn, wordt u  een aantal dagen opgenomen voor een uitgebreide screening in het UMCG. Als u alle onderzoeken heeft gehad, gaat u naar huis of terug naar het ziekenhuis waar u opgenomen was.
De screeningsperiode kan voor u en uw naasten ingrijpend zijn. Er hangt immers veel van af.

Aanmelding wachtlijst

Na de screening bespreekt het longtransplantatieteam de onderzoeksresultaten. Als u een geschikte kandidaat bent voor een longtransplantatie, krijgt u een uitnodiging voor het zogenaamde groenlicht-gesprek. Bij dit gesprek zijn behalve u en uw partner en/of naaste familie, kenissen een longtransplantatiearts en verpleegkundig specialist aanwezig. De laatste twee bespreken de mogelijkheden en beperkingen van een longtransplantatie en vertellen hoe de procedure verder verloopt. Ook vragen ze of u akkoord gaat met het behandelvoorstel. Als u akkoord gaat, komt u op de wachtlijst bij Eurotransplant. Dit is de organisatie van waaruit donororganen worden aangeboden.