•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

European Lung Foundation Award 2015

Print 


 

20 jaar na longtransplantatie op de foto met het longtransplantatie team van het UMCG en de European Lung Foundation Award 2015

Voor zijn inspirerende sportieve prestaties en bestuurlijke functies na zijn dubbele long transplantatie in 1996 ontving André Lassooij dit jaar de European Lung Foundation Award. Eerder werd de ELF Award o.a. uitgereikt aan de World Health Organisation (2014), FC Barcelona (2013) en Mr. Bloomberg (NY)(2008).

André Lassooij was begin 30 toen longfibrose (IPF) werd geconstateerd. In de 4 volgende jaren eiste de ziekte zijn tol, van vele ziekenhuis bezoeken tot gebruik van zuurstof en het moesten stoppen met het werk.

In 1996 veranderde André zijn leven compleet door de levensreddende “Gift of life” van een onbekende longdonor. Na de transplantatie verbeterde zijn gezondheid direct en kon hij na 4 maanden alweer op de fiets naar het werk!

Voordat hij ziek werd beoefende hij verschillende sporten, o.a. tafeltennis, squash, wielrennen en hardlopen. Het duurvermogen ging echter snel achteruit en werd bewegen zonder zuurstof nagenoeg onmogelijk. Een jaar na de transplantatie deed hij mee aan de World Transplant Games (WTG) in Sydney (Australie).

André kon aan alle opvolgende WTG’s deelnemen en ontwikkelde zich in de atletiek en won vele medailles. De WTG Gold Coast (Aus.) in 2009 was de meest succesvolle met Wereldrecords op de 100 en 200m sprint en goud met hoog- en verspringen.
Het meest trots is André op zijn sportieve prestatie in 2008, hij werd toen Nederlands Kampioen op de 200m sprint M50, waarvan de tegenstanders in de finale niet of nauwelijks wisten van zijn dubbele longtransplantatie.
In 2014 wist André, als initiator van Expeditie Kilimanjaro, met 8 orgaangetransplanteerden onder verantwoordelijkheid van het UMCG de Kilimanjaro met de top op 5895m te beklimmen.

Naast zijn sportieve prestaties heeft André zich met een aantal bestuurlijke functies beziggehouden.

Zoals vice-voorzitter van het European Heart Lung Transplantatie Federatie, voorzitter van het organiserend comité voor de European Heart and Lung Transplant Games in Apeldoorn 2012, voorzitter van Stichting Sport en Transplantatie en in 2013 gekozen tot councillor, en sinds 2015 ook voorzitter van de sportcommissie, van de World Transplant Games Federation.

André zijn positieve instelling, zijn sportieve prestaties en zijn inzet voor het promoten van orgaandonatie is inspirerend. En maakt de “neem de actieve optie” signaal meer dan waar.

Momenteel is André zich aan het voorbereiden op een fietstour langs de 6 transplantatiecentra voor kinderen in Nederland en fietst daarna naar centra in België, Frankrijk en Spanje. Dit om aandacht te vragen voor de kinderen, transplantatie en bewegen.