• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Preconceptiespreekuur

Print 

Zwangerschap na levertransplantatie is mogelijk. Het is echter uitermate onwenselijk om in het eerste jaar na transplantatie zwanger te worden. Vrouwelijke patiënten moeten daarom in het eerste jaar na de transplantatie voorbehoedsmiddelen gebruiken.

Als bij u de wens tot zwangerschap bestaat, moet u dit bespreken met de MDL-arts van het levertransplantatieteam voordat u zwanger wordt. Deze kan beoordelen of zwangerschap bezwaren oplevert met het oog op uw voorgeschiedenis. Ook kan het zijn dat bepaalde medicijnen tijdelijk gestopt moeten worden. Zijn er geen medische bezwaren tegen een eventuele zwangerschap dan zal de MDL-arts u doorverwijzen naar een gynaecoloog (vrouwenarts) in het UMCG voor verder advies. Ook de gynaecoloog zal bekijken in hoeverre er risico’s bestaan bij een zwangerschap. De gynaecoloog kan u bovendien begeleiden tijdens een eventuele zwangerschap of verwijzen naar een collega in het ziekenhuis van uw keuze.

Ook voor mannelijke levertransplantatiepatiënten is het aan te raden om een eventuele kinderwens te bespreken met de MDL-arts van het UMCG. Van sommige medicijnen is nog onvoldoende bekend of het gebruik schadelijke gevolgen heeft voor de baby.

Voor specialistisch advies voorafgaand aan de zwangerschap kunt u, naast het overleg met uw MDL-arts, gebruik maken van het preconceptiespreekuur. Klik hier voor meer informatie over dit spreekuur.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram