• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Dermatoloog

Print 

Bekijk uw huid altijd zorgvuldig. Als u last krijgt van wratten, veranderende moedervlekken of sproeten (ze worden groter, jeuken of gaan bloeden) kunt u het beste een afspraak maken bij een dermatoloog (huidarts). Uw huisarts kan voor een verwijzing zorgen. De dermatoloog zal de huid van het gehele lichaam inspecteren.
Als de transplantatie langer dan vijf jaar geleden is, is het verstandig jaarlijks naar een dermatoloog te gaan voor controle. De kans op huidkanker is bij u namelijk groter door het jarenlange gebruik van medicijnen om afstoting van de lever tegen te gaan (Cellcept®, Imuran®, Neoral®, prednisolon, Rapamune® en Prograft®). Wilt u de dermatoloog vragen een brief naar het UMCG te sturen met de resultaten van het onderzoek?

Vanwege de verhoogde kans op huidkanker wordt afgeraden om te zonnen. Dit geldt ook voor gebruik van een solarium of zonnebank. Bovendien kan uw huid door het medicijngebruik gevoeliger zijn voor verbranding dan u gewend was. Indien u toch aan de zon wordt blootgesteld is het advies een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken.

Het laten aanbrengen van een tatoeage of een piercing in de huid wordt afgeraden vanwege infectiegevaar.

Meer informatie kunt u vinden in de brochure ‘huidafwijkingen bij transplantatiepatiënten’. In deze brochure vindt u o.a. informatie over bescherming tegen de zon.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram