• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Onderzoeken

Print 

Op de verpleegafdeling vindt regelmatig bloedonderzoek plaats om de functie van de lever te controleren.
In principe wordt er op de eerste, de vierde en de zevende dag na de transplantatie een echografie van de lever en bovenbuik gemaakt.  Met dit onderzoek kan onder andere worden gekeken naar de galwegen en bloedvaten in en buiten de lever. Als de bloeduitslagen van de lever verhoogd zijn is soms een leverpunctie nodig om het leverweefsel te kunnen beoordelen.
Als u een galdrain heeft wordt ongeveer twee weken na de transplantatie een onderzoek verricht van de galwegen in de lever (cholangiogram). Hierbij wordt contrastvloeistof ingespoten via de galdrain waarna de galwegen in beeld gebracht kunnen worden. Als de galwegen er goed uitzien wordt begonnen met het afklemmen van de galdrain, zodat de gal weer via de normale weg van de lever naar de darmen gaat. De galdrain blijft, na het afklemmen, ongeveer zes maanden in uw buik zitten. Het is belangrijk dat de galdrain goed is vastgehecht aan de huid van de buik zodat deze niet kan verschuiven. De afdelingsverpleegkundige geeft uitleg over het verzorgen van de galdrain en leert u de insteekopening zelf te verzorgen.

Hechtingen operatiewond

De hechtnietjes (agraven) van de operatiewond worden drie weken na de transplantatie verwijderd door de afdelingsverpleegkundige. Het is normaal dat de wond trekt of wat klachten geeft. De wond wordt in de verschillende huidlagen gehecht en kan ook ‘dieper’ in de buik gevoelig zijn.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram