• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Complicaties

Print 

In de eerste week na transplantatie bestaat er vooral risico op technische complicaties, zoals het niet functioneren van de nieuwe lever, vaatproblemen (vernauwing, dichtslibben van bloedvaten), nabloedingen. Op langere termijn kunnen galwegcomplicaties optreden, zoals lekkage en vernauwing van de galwegen.

Tot na enkele maanden na de transplantatie bestaat er een risico op vooral de afstoting van de nieuwe lever en infecties. Deze infecties kunnen worden veroorzaakt door  onder andere bacteriën, schimmels en virussen.

Complicaties kunnen leiden tot noodzakelijke medische ingepen, zoals medicijnen, nieuwe operaties en zelfs een re-transplantatie. Ongeveer 60-70% van de getransplanteerde patiënten heeft te maken met één of meerdere complicaties. Veel van de complicaties die na een levertransplantatie optreden, kunnen vroegtijdig worden herkend. Medicijnen werken dan doorgaans goed. U kunt door een ernstige complicatie uiteindelijk overlijden.

Medicijnen

De medicijnen die u gebruikt zijn uiterst belangrijk om de donorlever goed te laten werken en om afstoting tegen te gaan. Deze medicijnen hebben bijwerkingen en brengen risico’s met zich mee. .

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram