• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Waarom 'donatie bij leven'?

Print 

Om een lever te kunnen transplanteren is een donorlever nodig. Helaas zijn er te weinig donorlevers beschikbaar. Hierdoor wordt de wachttijd voor een transplantatie steeds langer. Dit is een groot probleem, niet alleen in Nederland maar in praktisch alle landen waar wordt getransplanteerd.

Als een patiënt lang moet wachten op een transplantatie gaat vaak zijn/haar conditie achteruit. Dit heeft weer invloed op het resultaat van de transplantatie. Ook overlijden er patiënten op de wachtlijst omdat er niet op tijd een donororgaan beschikbaar is.

Eén van de mogelijkheden om het aantal beschikbare donorlevers te vergroten is het toepassen van leverdonatie door een levende donor. In het UMCG wordt sinds 2004 deze techniek gebruikt voor levertransplantaties bij kinderen. Een stuk van de lever van de vader of moeder wordt getransplanteerd in het kind. Vervolgens groeit dit stukje lever uit tot een volwaardig functionerende lever, zowel bij het kind als bij de ouder.

Op dit moment zijn er in het UMCG voorbereidingen gaande om in de nabije toekomst deze techniek ook bij volwassenen toe te passen.

Contact

​Bij vragen over leverdonatie bij leven kunt u contact opnemen met de behandelend arts van uw kind of met de verpleegkundig specialist leverdonatie bij leven, Annemarie Roelofs, email Contact, telefoon (050) 361 78 38.​