• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Wachttijd en transplantatie

Print 

Zodra besloten is dat uw kind in aanmerking komt voor een levertransplantatie komt uw kind in de groenlichtfase. Groenlicht betekent dat uw kind bij Eurotransplant op de wachtlijst wordt geplaatst.

Wachtlijst Eurotransplant

Eurotransplant is een organisatie waarin verschillende Europese landen samenwerken en waar alle donororganen worden aangemeld. De wachttijd voor een transplantatie wordt bepaald op basis van medische urgentie en de tijd die iemand op de wachtlijst staat. De wachttijd voor de transplantatie kan variëren van enkele dagen tot vele maanden. Het wachten op een oproep voor de operatie is een spannende tijd voor uw kind, u en uw gezin.

Tijdens de wachtlijstperiode wordt uw kind regelmatig door de kinderarts gecontroleerd. Dit gebeurt één keer per vier tot zes weken op de polikliniek van het Beatrix Kinderziekenhuis. Daarnaast blijft uw kind ook onder controle bij de 'eigen' kinderarts in het ziekenhuis in de regio.

Voorbereidingen

Wij raden u aan eventuele andere kinderen uit uw gezin alvast voor te bereiden op de transplantatie van hun broertje of zusje. U kunt alvast een tas klaarzetten met spullen die u en uw kind de eerste dagen in het ziekenhuis nodig hebben. Te denken valt aan kleding en toiletartikelen, maar ook een knuffel of speelgoed. Op deze manier verliest u geen tijd als uw kind de oproep voor de operatie krijgt.

De oproep

Als er een donor voor uw kind beschikbaar is, krijgt u de oproep van de kinderarts/gastro-enteroloog voor de levertransplantatie. De arts vraagt hoe het met uw kind gaat en spreekt met u af waar u zich met uw kind moet melden. De arts geeft ook aan of uw kind alvast medicijnen moet innemen en moet stoppen met eten en drinken ter voorbereiding op de operatie. Dit heeft de arts eerder al met u besproken. Daarna gaat u snel naar het UMCG.

De transplantatie

Als uw kind in het ziekenhuis is worden, als voorbereiding op de transplantatie, nog een aantal onderzoeken en handelingen gedaan. Aan de hand van deze onderzoeken besluit het transplantatieteam of de conditie van uw kind goed genoeg is om de transplantatie te ondergaan. De operatie duurt meerdere uren. Na afloop van de operatie gaat uw kind naar de intensive care. Hoelang uw kind op de intensive care moet blijven, is moeilijk te zeggen. Dit hangt af van de lichamelijke conditie van uw kind. Als de verzorging van uw kind minder intensief hoeft te zijn, gaat uw kind naar een verpleegafdeling. Hier moet uw kind aansterken totdat het weer naar huis mag.