• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Informatie voor ouders

Print 

U heeft met de artsen gesproken over de mogelijkheid van een levertransplantatie bij uw kind. Voordat een transplantatie kan plaatsvinden is het nodig uw kind zorgvuldig te onderzoeken. Uw kind komt in aanmerking voor een transplantatie als blijkt dat uw kind een leverziekte heeft waarvoor alleen een transplantatie uitkomst kan bieden en er geen medische bezwaren zijn.

Op deze website beschrijven we in grote lijnen het verloop van een levertransplantatie zoals die in het UMCG bij kinderen wordt uitgevoerd.

In Nederland bestaat sinds 1979 een levertransplantatie­programma voor volwassen. In 1982 is men in Groningen ook begonnen met levertransplantaties voor kinderen. Het UMCG is het enige ziekenhuis in Nederland waar een levertransplantatie bij kinderen mogelijk is.

Bij vragen, twijfels of zorgen

Tijdens de transplantatieprocedure ontvangt u regelmatig informatie van de behandelend arts of de verpleegkundig consulent levertransplantatie. Als u vragen heeft kunt u daarmee terecht bij de arts of de verpleegkundig consulent levertransplantatie.
Afhankelijk van de leeftijd van uw kind, vinden de gesprekken ook met uw kind plaats. Omdat u uw kind het beste kent, weet u waarschijnlijk ook hoe u uw kind op de ziekenhuisbezoeken kunt voorbereiden. Probeer hem of haar van tevoren wat gerust te stellen, zonder de zaken mooier voor te spiegelen dan ze zijn. Wat u daarbij kunt vertellen is erg afhankelijk van de leeftijd van uw kind. Wij willen u graag helpen als u met vragen zit.