• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Transplantatiepatiënten ontvangen tweede informatiebrief

Print 
29 juni 2020

​​​​​​​​​​Patiënten die een orgaantransplantatie hebben gehad, of op de wachtlijst staan voor een transplantatie hebben een opnieuw een informatiebrief ontvangen over de laatste ontwikkelingen binnen het UMCG Transplantatiecentrum. De inhoud van de brief leest u hieronder. De patiënten waar we geen e-mailadressen van hebben, krijgen de informatie deze keer nog thuisgestuurd.​

Tweede informatiebrief (26 juni 2020)

Contact  

We hebben veel positieve reacties ontvangen op de vorige informatiebrief. Daar zijn wij blij mee, omdat wij ons ook beseffen dat wij u ongevraagd hebben benaderd. Het kan zijn dat wij u vaker per e-mail benaderen over zaken die belangrijk voor u kunnen zijn. Mocht u dat niet willen, dan kunt u zich afmelden door te mailen naar Contact.

Consulten via beeldbellen  

De COVID crisis heeft ook onverwachte positieve uitwerkingen. Misschien heeft u inmiddels al een controle gehad met uw behandelend arts of verpleegkundig specialist via videobellen. Dit videoconsult kan zeker niet altijd een ziekenhuisbezoek vervangen, maar we verwachten hier in de toekomst wel meer gebruik van te blijven maken. Het is belangrijk dat u zich aanmeldt via ‘mijn umcg.nl’, omdat een videoconsult via ‘mijn umcg‘ verloopt.

Update vanuit transplantatieprogramma’s  

Harttransplantatie

Het harttransplantatieprogramma is open gebleven in de afgelopen periode, maar door een beperkt donoraanbod is het aantal harttransplantaties ook beperkt gebleven. Er zijn geen bevestigde besmettingen met het coronavirus geweest bij harttransplantatiepatiënten. Ook zijn er geen patiënten hiervoor opgenomen geweest. De harttransplantatiezorg is weer vergelijkbaar als voor de coronamaatregelen, maar fysieke polibezoeken worden nog wel zoveel mogelijk beperkt.

Niertransplantatie

De COVID-19 pandemie heeft een grote invloed op het niertransplantatieprogramma gehad. In totaal werden 15 niertransplantatieontvangers met COVID-19 in het UMCG gemeld waarvan de helft thuis kon uitzieken. Drie patiënten lagen op de IC. Gelukkig zijn alle patiënten inmiddels hersteld en naar huis ontslagen. Vanaf 15 maart werd het levende donor niertransplantatie programma, transplantatie bij ouderen en het pancreasprogramma stilgezet. De niertransplantaties met nieren van overleden donoren konden in het UMCG wel doorgaan. Vanaf mei is het programma geleidelijk opgestart. Ontvangers en levende donoren worden weer voor keuring gezien, waarbij wij hard gewerkt hebben om de achterstand weg te werken. Er wordt nu gelukkig volop getransplanteerd. Wij proberen het bezoek op onze poliklinieken te beperken en vervangen waar mogelijk de fysieke afspraken door een bel- of videoconsult. Helaas moet het bloedprikken nog vaak in het UMCG worden gedaan, maar er wordt hard gewerkt om dit in toekomst dichter bij de woonplaats van de patiënt mogelijk te maken.

Longtransplantatie

Er zijn drie patiënten met een longtransplantatie die het COVID-19 virus hebben gehad. Eén van deze patiënten was opgenomen in het ziekenhuis, de andere twee patiënten konden thuis uitzieken. Sinds ruim een maand zijn er gelukkig geen nieuwe besmettingen van COVID-19 bijgekomen. Daarnaast zien we ook veel minder ‘gewone’ virale luchtweginfecties. Longtransplantaties zijn doorgegaan, hoewel ook hier de afname van donoren goed merkbaar was. Gelukkig lijkt ook het aantal donoren zich nu te herstellen.

Levertransplantatie

Voor zover ons bekend zijn vijf van de ruim 600 levertransplantatie patiënten in onze nazorg geïnfecteerd geraakt en ziek geworden. Twee van hen konden thuis blijven en drie moesten worden opgenomen, variërend van enkele dagen tot ruim twee weken. Niemand hoefde op de IC behandeld te worden, niemand is overleden. Niemand van de patiënten op de wachtlijst is geïnfecteerd geraakt met het virus. We zijn doorgegaan met transplanteren. Helaas is door een sterke daling van het donoraanbod het aantal transplantaties in de maanden maart en april wel veel lager dan gebruikelijk. In mei zien we gelukkig een herstel van het aantal donoren.

Patiënten Advies Commissie  

Wij vinden het erg belangrijk om al onze patiënten goede transplantatiezorg te bieden, zowel tijdens de opname en de operatie als in de periode erna. Hierbij hechten wij veel waarde aan de mening van onze patiënten. Daarom hebben wij de Patiënten Advies Commissie (PAC) opgericht. De PAC geeft vanuit diverse invalshoeken advies aan het UMCG Transplantatiecentrum. De PAC bestaat uit mensen die een transplantatie hebben ondergaan, ouders van getransplanteerde kinderen en levende donoren. Onderwerpen waar de PAC zich zoal mee bezig houdt zijn: de overgang van het kinder- naar het volwassenprogramma, leefstijl na transplantatie en levende donatie. De PAC is daarbij een verbindende schakel tussen het UMCG Transplantatiecentrum en haar patiënten. Heeft u een vraag of suggestie dan kunt u rechtstreeks contact opnemen met de PAC leden door te mailen naar Contact. Wilt u graag meer weten over de PAC klikt u dan hier voor meer informatie.