Een gezonde leefstijl door voldoende te bewegen, gezond te eten en goed voor jezelf te zorgen is voor en na een transplantatie erg belangrijk. Ondanks de beperkingen is het ook nu van belang om aan uw leefstijl te blijven werken. Daarom in deze informatiebrief een aantal tips.2
Bewegen is goed, maar meer bewegen is beter!
Bewegen is voor iedereen belangrijk. Het verlaagt de bloeddruk, gewicht, bloedsuikerspiegel en stressniveau. Daarnaast verhoogt het goede cholesterol, versterkt het afweersysteem, verbeterd nachtrust en krijgt u er een goed gevoel van.
Om dit te bereiken is het nodig om elke dag minimaal 30 minuten te bewegen, langer mag natuurlijk ook. Deze beweegtijd mag u ook over de dag verdelen. Probeer hier een vast moment op de dag voor te vinden. Direct na het opstaan, na de lunch of het einde van de dag. En probeer daarnaast gedurende de dag actief te zijn door bijvoorbeeld het werken in de tuin, voetballen in de tuin met de kinderen, een paar keer extra de trap op en af lopen. Probeer uw zittijd te doorbreken door elk half uur even op te staan en een rondje door het huis te lopen. Of bel iemand die nu wat extra aandacht kan gebruiken en loop ondertussen door het huis. Als u 5x per week matig intensief beweegt, voldoet u aan de Nederlandse norm van gezond bewegen.
Er zijn motiverende apps en programma’s om in bewegen te komen of te blijven:
- Swork it: Deze fitness-app verspilt geen tijd! Geef aan wat u wilt bereiken en begin met de oefeningen.
- 7-minute-workout: Heeft u het druk? 12 intensieve oefeningen in deze app worden afgewisseld met korte pauzemomenten.
- Elke ochtend is er Nederland in beweging op tv. En vergis u niet, dit is pittiger dan u denkt!
- Activeer de stappenteller op uw telefoon of installeer een stappenteller-app. Voor een gezond leven zou u eigenlijk 10.000 stappen per dag moeten zetten. Lukt dat niet? Probeer dan elke dag meer stappen te zetten dan de vorige. Bijv. door u als doel te stellen elke dag 100 tot 500 stappen meer te zetten.
Gezonde voeding
Werken aan een gezonde leefstijl en een gezond gewicht doe je stap voor stap. Een eerste stap richting gezonde voeding kan bijvoorbeeld het maken van een Eetwissel zijn. Bij een Eetwissel vervang je iets dat niet in de Schijf van Vijf staat naar een gezondere keuze die wél in de Schijf van Vijf staat. De ‘Kies Ik Gezond?’-app van het Voedingscentrum kan u helpen bij het maken van een gezondere keuze. Zoek, scan of vergelijk een product. Staat het product niet in de Schijf van Vijf?, dan krijgt u tips om een gezondere keuze te maken. Klik hier voor meer informatie.
Door gebruik te maken van Mijn Eetmeter, een online eetdagboek van het Voedingscentrum, kunt u inzicht krijgen in uw eetpatroon. Ook kunt u een persoonlijk advies ontvangen om uw voedingsadvies te verbeteren. Klik hier voor meer informatie.
Mentaal fit
Zorgen voor uw mentale gezondheid is net zo belangrijk als voor uw lichamelijke gezondheid. ‘Goed in je vel’ zitten is belangrijk om met de uitdagingen en onzekerheden van deze tijd om te kunnen gaan. Misschien merkt u dat u meer zorgen hebt of meer piekert. Dat is een hele normale reactie op een abnormale situatie. Belangrijk is dat u aandacht heeft u voor uw mentale gezondheid. Bijvoorbeeld door positief te denken of door te bedenken waar u dankbaar voor bent. Laat dingen waar u geen invloed op hebt los, en erken uw gevoelens. Bespreek hoe u zich voelt met de mensen om u heen. Als u denkt dat u professionele hulp nodig heeft kunt u contact opnemen met de maatschappelijk werker van uw transplantatieteam om te overleggen.
Tips die bijdragen aan een goede mentale gezondheid:
-
Creëer regelmaat en structuur: zorg voor het behoud van de dagelijkse structuur door op een normale tijd op te staan en te gaan slapen, te douchen en aan te kleden. Eet en drink op uw gebruikelijke momenten. Wissel activiteiten af en neem regelmatig pauze/frisse lucht.
-
Zorg voor voldoende afleiding en ontspanning: doe om te ontspannen iets dat u leuk vind, zoals lezen, koken, knutselen, puzzelen, wandelen, fietsen of yoga.
-
Blijf in contact met dierbaren: stoom afblazen (praten en delen) en vraag tijdig hulp. Het kan ook prettig zijn om een dagboek bij te houden waarin u opschrijft hoe u zich voelt, wat u helpt en wat u nodig heeft om u beter te voelen.
Meer tips leest u hier.