• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Blije lever knuffels voor kinderen die meedoen aan levertransplantatieonderzoek

Print 
05 november 2020

​Voor de kinderen die meedoen aan zijn PROPA-studie, heeft kinderradioloog Martijn Verhagen speciale blije lever knuffels laten maken. Aan zijn onderzoek doen 25 kinderen met een getransplanteerde lever mee. "Ik wil graag wat voor ze terugdoen. Met hulp van het UMCG Transplantatie Researchfonds en een knuffelmaker heb ik blije UMCG lever knuffels laten maken. Elk kind dat meedoet krijgt van mij zo'n knuffel."

"Kinderen met een zieke lever krijgen soms een levertransplantatie. Tijdens deze complexe operatie worden verschillende vaten, waaronder de poortader, van het kind aan de nieuwe lever gezet", legt Martijn uit. "De poortader is bij kinderen met een levertransplantaat soms te nauw. Om dit te beoordelen wordt er geregeld een echo gemaakt. Nu mogen kinderen voorafgaand aan het onderzoek niet eten. Met dit onderzoek kijken we of er een meetmethode is die ook betrouwbaar is als een kind net heeft gegeten, zodat kinderen in de toekomst wel wat mogen eten voorafgaand aan de echo."

De volledige titel van het onderzoek is: Prandial effects on portal venous anastomosis Doppler-ultrasound measurements in pediatric liver transplant recipients (PROPA study).​