• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Record levertranplantaties door nieuwe techniek

Print 
21 januari 2019

​Vorig jaar zijn er in het UMCG 73 levertransplantaties uitgevoerd, de jaren daarvoor waren het gemiddeld 60 per jaar. De toename komt door een nieuwe techniek, waarbij in eerste instantie afgekeurde donorlevers van matige kwaliteit worden ‘opgeknapt’ in een perfusiemachine. Door deze in het UMCG ontwikkelde techniek is het mogelijk om meer donorlevers geschikt te maken voor transplantatie. De resultaten van de transplantaties die via deze techniek mogelijk zijn geworden, zijn tot nu toe goed. Er is een 100% transplantaat- en patiëntoverleving. 

Via de perfusie-techniek worden donorlevers eerst met speciale, koude zuurstofrijke vloeistof gespoeld en daarna geleidelijk opgewarmd naar 37 graden, waardoor ze weer gaan functioneren. Zo kan getest worden of de zuurgraad van de donorlever weer normaliseert en er weer gal aangemaakt wordt. Nadat de donorlever zo een aantal uren buiten het lichaam is getest, kan deze alsnog  getransplanteerd worden in de patiënt.

Om een donorlever op de perfusiemachine op te warmen en te kunnen testen is in het UMCG een speciale vloeistof met een synthetische zuurstoftransporter ontwikkeld. Het UMCG werkte hierin samen met het bedrijf HbO2 Therapeutics uit de VS. Hierdoor hoeft er geen donorbloed gebruikt te worden voor het doorspoelen van het donororgaan. Deze vloeistof bevat naast voedingsstoffen een speciaal eiwit (Hemopure) dat zuurstof kan vervoeren bij zowel lage temperaturen als bij lichaamstemperatuur. 

De resultaten van de eerste transplantaties met initieel afgekeurde en  machinaal “refurbished” donorlevers zijn eind december 2018 gepubliceerd in het tijdschrift American Journal of Transplantation.

Lees over deze nieuwe techniek ook een eerder artikel uit KennisInZicht​.