• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Neusendoscopie

Print 
 

Om de oorzaak van uw klachten te achterhalen of als onderdeel van uw nabehandeling, krijgt u een neusendoscopie. Dit is een onderzoek van de binnenkant van de neus en neusbijholten. Bij dit onderzoek wordt met een endoscoop de binnenkant van uw neus bestudeerd. Een endoscoop is een lange dunne slang met een lens die via uw neus wordt ingebracht. Een neusendoscopie kan een heel nauwkeurig beeld geven van de bouw van uw neus, en van de mogelijkheden voor beluchting en slijmafvoer van uw neusbijholten. De neusbijholten zijn ruimten in het hoofd, boven en naast uw neus.

Voorbereiding

Voor uw onderzoekt lhoort u hoe het onderzoek zal verloopt. Afhankelijk van uw klachten kan een neusendoscopie enkele minuten tot maximaal 20 minuten duren. Als uw neusendoscopie onderdeel is van uw behandeling na een neusoperatie, kan het onderzoek meer tijd in beslag nemen.

Voor voldoende bewegingsruimte voor de endoscoop moet het slijmvlies in uw neus krimpen. Ook moeten de zenuwtakjes in uw neus worden verdoofd. Dit gebeurt met een spray en watjes waarin 2 stoffen zitten: één stof laat uw slijmvlies slinken en de andere stof verdooft. Soms moeten we extra handelingen doen. Uw neus wordt dan extra verdoofd.

Na het verwijderen van de neuswatjes onderzoekt de KNO-arts uw neus met de endoscoop.

Verloop van het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een onderzoekstafel. De endoscoop wordt door een van uw neusgaten ingebracht. U kijgt ook een dun buisje in uw neus, waarmee het slijm uit uw neus wordt gezogen. U kunt rustig via uw neus en mond ademen. Tijdens het onderzoek voelt u nog wel wat in uw neus, maar dit doet geen pijn.

Naar huis

Na het onderzoek kunt u meestal weer naar huis. Uw keel kan nog licht verdoofd of gezwollen aanvoelen. Dit komt door de verdovingsvloeistof die in uw keel is gelekt. U mag weer eten en drinken als de verdoving is uitgewerkt. Dit is meestal na 1 uur.

Na de neusendoscopie kan er wat bloederig slijm of bloed uit uw neus komen. Ook kunnen er tot 24 uur na de ingreep bij het snuiten bloederige stukjes slijm uit uw neus komen. De arts vertelt u na het onderzoek vertellen of het beter is dat u uw neus een bepaalde periode niet snuit.

Neem contact op met de afdeling KNO-heelkunde als u langer dan 1-2 dagen last heeft van:

  • toenemende pijn in uw neus
  • koorts, hoger dan 38,5 °C
  • een blijvend bloedende neus (iets bloed bij het snuiten mag wel).


Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd tijdens uw volgende polikliniekbezoek. Als u opgenomen bent in het UMCG, hoort u de uitslag van de zaalarts.

Meer informatie

Heeft u vragen over uw onderzoek of problemen, bel dan de afdeling KNO-heelkunde. Dat kan tijdens kantooruren op telefoon (050) 361 27 00. Buiten kantooruren kunt u  de telefooncentrale van het UMCG bellen op (050) 361 61 61. Vraag naar de dienstdoende KNO-arts.
  

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram