• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Amandelen verwijderen bij kinderen

Print 

De amandelen zijn de grote knobbels die achter in de neus en achter in de keel zitten. Ze spelen een belangrijke rol bij het opvangen en onschadelijk maken van binnendringende ziekteverwekkers. Als de amandelen de ziekteverwekkers niet meer aankunnen, raken ze ontstoken. Dit kan leiden tot een terugkerende verkoudheid, keelpijn of oorontsteking. Wanneer de amandelen niet goed functioneren kunnen ook andere klachten optreden, zoals slecht slapen, snurken, weinig eetlust en hangerigheid.

Uw kind heeft één of meer van deze klachten. In overleg met de keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) is besloten de amandelen van uw kind te verwijderen.Voorbereidend onderzoek door de anesthesioloog ('slaapdokter')

Tijdens het polikliniekbezoek bij de KNO wordt voor u een afspraak gemaakt op het spreekuur van de Operatieve Dagbehandeling. Op het spreekuur onderzoekt de anesthesioloog uw kind, omdat het tijdens de operatie onder narcose (algehele verdoving) gaat.
Tijdens het onderzoek stelt de anesthesioloog vragen over de gezondheid van uw kind en over eventueel medicijngebruik. Daarna luistert hij/zij naar hart en longen van uw kind.
Tijdens het inloopspreekuur bespreekt de anesthesioloog ook met u en uw kind hoe het onder narcose gebracht kan worden. Dit kan op twee manieren:

  • met een medicijn, via een naaldje;
  • met slaapgas, via een kapje op de neus.


U mag zelf, samen met uw kind, beslissen voor welke manier u kiest.

Narcose via een naald

De meeste ouders en kinderen kiezen voor narcose met een medicijn, via een naaldje. Vlak voor de operatie brengt de anesthesioloog dan een naaldje in, in een bloedvat op de hand van het kind. Om te zorgen dat de prik van de naald zo min mogelijk pijn doet, krijgt u vooraf pleisters met een verdovingszalf mee naar huis (we spreken tegen het kind van 'toverzalf' en 'toverpleister'). De zalf zorgt ervoor dat de huid verdoofd wordt. Eén uur voor de operatie plakt u een pleister op de rug van beide handen van uw kind. De anesthesioloog beoordeelt op welke hand de naald wordt ingebracht.

Narcose via een kapje

Als u voor een kapje heeft gekozen, krijgt uw kind vlak voor de operatie een kapje op neus en mond. Uit het kapje komt 'slaapgas'. Uw kind moet rustig in- en uitademen in het kapje. Als uw kind slaapt, brengt de anesthesioloog alsnog een klein infuusnaald in op de rug van de hand van uw kind.
Het voordeel van een kapje is, dat uw kind niet geprikt hoeft te worden als het wakker is. Het nadeel is dat veel kinderen vinden dat het kapje stinkt en benauwd is.

Meer informatie over de voorbereidingen die u thuis moet treffen, de dag van de operatie en informatie voor na de operatie leest u in de brochure "Amandelen verwijderen bij kinderen (informatie voor ouders), onderaan deze pagina.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram