•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Kinderorthopedie (Centrum voor Kind en Beweging)

Print 

​Kinderorthopedie is een aandachtsgebied van de afdeling Orthopedie en als zodanig daarin gebed.

Jaarlijks worden gemiddeld 1700 nieuwe patiënten behandeld. Bij de Kinderorthopedie in het Kinderchirurgisch Centrum Noordoost Nederland werken 5 gecertificeerde orthopedisch chirurgen. Hiermee kan continue klinische topzorg voor kinderorthopedische aandoeningen geboden worden. Alle stafleden hebben hun eigen expertiseterrein. Dit komt tot uiting in de programma’s van de Kinderorthopedie.

Hoewel alle aandoeningen op kinderorthopedisch terrein behandeld kunnen worden, heeft het Centrum voor Kind en Beweging een aantal speerpunten.

Op het gebied van de kinderorthopedie zijn we een top referente kliniek. Dit geldt vooral voor de multi-disciplinaire kinderorthopedie, hier spelen we een duidelijke regionale rol. Van oudsher zijn er goede samenwerkingsverbanden met de kinderrevalidatie en de kinderneurologie.

Deze samenwerkingsverbanden zorgen voor een evenwichtige invulling van de multidisciplinaire spreekuren waarbij de coördinatie voor de patiënt met Spina Bifida (SB) plaats vindt vanuit de kinderneurologie en voor de patiënt met Cerebrale Parese (CP) vanuit de kinderrevalidatie.

Ter analyse van het eventuele afwijkende looppatroon kan gebruik gemaakt worden van een zeer modern gangbeeld analyse laboratorium.

Ten aanzien van de spreekuren voor skeletdysplasie en congenitale aandoeningen van de onderste extremiteiten, beiden gecoördineerd vanuit de kinderorthopedie, geldt voor als nog een regionale functie. Dit zijn relatief nieuwe multidisciplinaire spreekuren waarin deze specifieke patiënten groepen gezien worden. Deze spreekuren vervullen een regionale verwijsfunctie.

Bij het kind met (aangeboren) afwijkingen van de wervelkolom beschikt ons Centrum over geavanceerde 3-Dimensionale analyse mogelijkheden van deze vaak complexe deformiteiten. Baanbrekend onderzoek is verricht ten aanzien zowel de conservatieve als de operatieve behandeling van de scoliose.

Ook voor de mono-disciplinaire kinderorthopedie fungeert het Universitair Medisch Centrum Groningen als een top referente kliniek, daar zeker vanuit de via de opleiding aangesloten klinieken, onze kliniek gezien wordt als vraagbaak en mogelijkheid tot verwijzen bij grotere en kleinere problemen op het gebied van de kinderorthopedie.

Binnen ons team bestaan een aantal nauwe samenwerkingsverbanden voor het kind met sportgerelateerde fysieke problematiek, kindertraumachirurgie en kinderen met een goedaardige, dan wel kwaadaardige aandoening van het houding- en bewegingsapparaat.

Het principe van “Healthy Aging” (Gezond ouder worden) begint qua ontwikkeling in bewegen binnen ons centrum. In nauwe samenwerking met het Onderzoeksinstituut (SHARE genoemd) worden hier diverse onderzoeksprogramma’s op dit gebied ontwikkeld.

 Praktisch
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram