•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Kinderneurochirurgie

Print 

​Kinderneurochirurgie is een aandachtsgebied binnen de afdeling Neurochirurgie.

Jaarlijks worden ruim 200 neurochirurgische operaties bij kinderen uitgevoerd in het UMCG. Het betreft topreferente zorg met een verwijzingsgebied uit Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en gedeeltelijk Gelderland en Flevoland.

De diverse neurochirurgische operaties bij kinderen worden door verschillende stafleden van de vakgroep neurochirurgie uitgevoerd, terwijl momenteel één staflid de kinderneurochirurgie tot zijn specifieke aandachtsgebied heeft.

De verschillende aandoeningen kunnen worden onderverdeeld in Tumoren (Oncologie), Aangeboren (Congenitale) afwijkingen, Waterhoofd (Hydrocephalie), Vaat (Vasculaire) afwijkingen en Wervelkolom (Spinale) afwijkingen.

De Kinder-neuro-oncologische zorg wordt verricht vanuit de werkgroep kinderneuro-oncologie. Dit is een multidisciplinaire werkgroep waarin kinderoncologen, kinderneurologen, kinder-radiotherapeuten, kinderendocrinologen, kinderneuropsychologen en de kinderneurochirurg participeren. Jaarlijks worden ongeveer 30 nieuwe kinderen met een hersentumor behandeld, terwijl een grote groep kinderen nauwgezet gevolgd wordt via het multidisciplinaire spreekuur. De behandelingen zijn vrijwel altijd in studieverband en aansluitend bij internationale onderzoeksgroepen. De operatie door de neurochirurg is vaak slechts één facet in een langdurig en ingewikkeld behandeltraject.

De aangeboren afwijkingen van het centraal zenuwstelsel behoren vaak tot een vorm van Spina Bifida (“open” rug). Deze kinderen worden nauwgezet begeleid door het Spina Bifida team. Bij een vorm van Spina Bifida  kan een operatieve behandeling snel na de geboorte noodzakelijk zijn. Bovendien hebben deze kinderen bijna altijd een Hydrocephalie (waterhoofd) die behandeld moet worden. Verborgen Spina Bifida (occulta) kan op latere leeftijd klachten geven (tethered cord) hetgeen een operatieve behandeling behoeft. Bij deze vorm van chirurgie worden geavanceerde bewakingsmethoden tijdens de operatie gebruikt (intra-operatieve neuro-monitoring).

Kinderen met een Hydrocephalie (waterhoofd) kunnen effectief behandeld worden met behulp van een Shunt (inwendige drainage) of soms met behulp van een Kijk-operatie (Neuro-Endoscopie). Alle kinderen worden begeleid en vervolgd in samenwerking met de kinderneurologen. Alle kinderen jonger dan 2 jaar worden gezien op een multidisciplinaire polikliniek.

Zeldzame vaatafwijkingen en bijzondere afwijkingen van de wervelkolom (tumoren en fracturen) worden behandeld vanuit de vakgroep neurochirurgie door de stafleden met veel ervaring op dit vlak vanuit de volwassen neurochirurgie.

Naast topklinische zorg wordt er ook wetenschappelijk onderzoek verricht in nauwe samenwerking met de afdelingen kinderoncologie, neuro-pathologie en kinderneurologie.

 Praktisch
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram