•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

KNO-heelkunde

Print 

Topklinische en topreferente zorg

Het UMCG is een universitair medisch centrum. Specialistische zorg voor patiënten die zeldzame, moeilijk te diagnosticeren en/of moeilijk te behandelen aandoeningen hebben, behoort tot de kerntaken van het UMCG. De afdeling KNO van het UMCG heeft als speciale aandachtsgebieden gehoor-, stem- en taalstoornissen. De afdeling plaatst cochleaire implantaten. Met een cochleair implantaat kunnen sommige dove mensen weer geluiden waarnemen. Voor sommige patiënten is dit de eerste kennismaking met geluiden en klanken. Dit heeft dan vaak een enorme impact op het dagelijks leven. Voor de begeleiding van deze patiënten werkt de afdeling samen met het doveninstituut van de Effatha Guyot Groep in Haren.

Andere speciale aandachtsgebieden van de afdeling zijn de hoofd-halsoncologie en de schedelbasisaandoeningen en Schisis. Hiervoor zijn speciale multidisciplinaire werkgroepen binnen het UMCG. Dit zijn werkgroepen waarin verschillende specialismen met elkaar samenwerken. Behalve werkgroepen voor hoofd-halsoncologie en schedelbasisaandoeningen, zijn er de schisiswerkgroep en de werkgroep klinische genetica.

Basis klinische zorg

Veel kinderen hebben klachten in het KNO-gebied, met name problemen met bovenste luchtweginfecties. Dit kan leiden tot klachten van de neus- en/of keel-amandelen of het gehoor. Een bekende ingreep is het verwijderen van de neus- en keelamandelen en het plaatsen van trommelvliesbuisjes. Deze ingrepen vinden vaak plaats op de kinderdagbehandeling verbonden aan onze kliniek. Bij langdurige infecties kunnen ook uitgebreidere operatieve ingrepen noodzakelijk zijn aan het rotsbeen of de neus-bijholten, hiervoor is dan vaak een opname noodzakelijk in het Beatrix Kinder ziekenhuis.

 Praktisch
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram