• Tekstgrootte

Interne Geneeskunde

Interne geneeskunde richt zich op het voorkomen, herkennen en behandelen van ziekten van de inwendige organen en orgaansystemen bij (jong)volwassenen.

Als u verwezen wordt  naar de Interne Geneeskunde, kan het zijn dat het niet precies duidelijk is waar uw klachten vandaan komen en of u meerdere aandoeningen tegelijk heeft.  Het stellen van een diagnose op het gebied van de Interne Geneeskunde is dan ook een doordacht proces. De internist kijkt niet alleen naar de aandoening en/of klacht waarvoor u wordt verwezen, maar heeft ook  aandacht voor eventueel bijkomende aandoeningen en uw thuissituatie en/of sociale omgeving. De internist heeft een integrale aanpak en werkt ook  vaak multidisciplinair samen met andere specialismen.

​Het werkterrein van de internist is breed en het specialisme kent dan ook meerdere aandachtsgebieden. Binnen het UMCG vallen wat betreft de patiëntenzorg de volgende aandachtsgebieden onder de afdeling Interne Geneeskunde: Acute Geneeskunde, Algemeen Interne Geneeskunde, Allergologie (allergische en overgevoeligheidsreacties), Endocrinologie (diabetes en stofwisselingsziekten), Infectieziekten/hiv, Nefrologie (Nierziekten), Ouderengeneeskunde en Vasculaire Geneeskunde (vaatziekten).  

De aandachtsgebieden hebben een eigen website, met daarop uitgebreide informatie over het specifieke aandachtsgebied en/of de onderafdeling. Via het menu aan de linkerkant kunt u direct doorklikken naar de informatie over het aandachtsgebied.

 Praktisch
"Healthy obese"  

Zijn er ook gezonde dikke mensen, en zo ja: wat kenmerkt deze mensen? UMCG-hoogleraar Endocrinologie Bruce Wolffenbuttel onderzocht het.

Lees erover in KennisInZicht 
Te weinig Thyrax  

Door planningsfouten van de fabrikant, ontstaat er een tekort aan het medicijn Thyrax. Patiënten met een niet of zeer slecht functionerende schildklier (of geen schildklier) gebruiken dit medicijn. Wat gebeurt er eigenlijk met patiënten als ze hun schildkliermedicijn (Thyrax) niet krijgen? We vroegen het Bruce Wolffenbuttel, hoogleraar Endocrinologie in het UMCG.

Lees erover in KennisInZicht 
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram