• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Skeletscintigrafie

Print 

Een botscan, ook wel skeletscintigrafie genoemd, is een onderzoek waarbij een foto wordt gemaakt van uw skelet met een behulp van een radioactieve vloeistof. De radioactieve stof wordt opgenomen in uw botten en gewrichten. Een speciale camera registreert de straling, waardoor er een beeld van uw skelet ontstaat. De hoeveelheid radioactiviteit is zeer gering en heeft geen schadelijke gevolgen voor uw lichaam en uw omgeving. Het onderzoek heeft ook geen bijwerkingen.

Voorbereiding

Voor een skeletscintigrafie is geen speciale voorbereiding nodig. U mag normaal eten en drinken. Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding, bel dan voor het onderzoek naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming. Als dat nodig is, kan het onderzoek in overleg met uw behandelende arts uitgesteld worden.

OnderzoekBotscan

U krijgt een radioactieve vloeistof via een ader in de arm. Behalve van de prik merkt u er niets van. Via het bloed komt het radioactieve bestanddeel in uw botten en gewrichten. Na enkele uren inwerktijd kunnen de foto’s gemaakt worden. Terwijl u hierop wacht, hoeft u niet op de polikliniek te blijven. U kunt normaal eten. Het is goed om extra te drinken tijdens de wachttijd. Voor het maken van de opname is het belangrijk dat uw blaas leeg is. Plas voor het onderzoek daarom goed uit.

Afhankelijk van de reden voor het onderzoek wordt uw hele skelet of een gedeelte ervan onderzocht.

U ligt tijdens het maken van de foto’s op een onderzoeksbed met een gamma-camera boven en/of onder u. Dit is een groot apparaat dat de (gamma-)straling van de radioactieve stof opvangt, waardoor het beeld van uw skelet ontstaat. Het is belangrijk dat u stil blijft liggen. Na het onderzoek beoordeelt een arts de opname(s). Soms moeten er aanvullende foto’s gemaakt worden. Het onderzoek duurt gemiddeld 45 minuten.

Uitslag

De uitslag van de skeletscintigrafie krijgt u van de behandelende arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Vragen

Heeft u vragen over de skeletscintigrafie? Bel dan de afdeling Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur op het telefoonnummer (050) 361 35 41.