• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Röntgenonderzoek van uw slagaders

Print 

Uw arts heeft u verwezen naar de afdeling Radiologie voor een onderzoek van uw slagaders. We maken dan röntgenafbeeldingen maken van uw slagaders om te kijken wat de oorzaak is van uw klachten.

Hulpmiddelen onderzoek

Een röntgenopname is een afbeelding van de binnenkant van uw lichaam. De röntgenafbeelding wordt digitaal opgeslagen. De radioloog bekijkt de afbeelding direct op een beeldscherm. Om deze afbeelding te maken, gebruikt de radioloog een kleine hoeveelheid röntgenstraling. Ook werkt de radioloog bij dit onderzoek met een jodiumhoudend contrastmiddel, om uw slagaders zichtbaar te maken met röntgenstralen. Dit middel heeft soms bijwerkingen: lichte overgevoeligheidsreacties zoals roodheid, jeuk of blaasjes. Deze kunnen zich overal op uw lichaam voordoen. U merkt dit direct na het toedienen van het contrastmiddel of de volgende dag. Meestal gaan de bijwerkingen na een paar dagen over.

Zijn de bijwerkingen niet na een paar dagen verdwenen en vertrouwt u het niet, neem dan contact op met uw behandelend arts. Vertel hem dat u een jodiumhoudend contrastmiddel heeft gekregen. De afdeling Radiologie moet ook weten dat de bijwerkingen niet na een paar dagen zijn verdwenen. Bel hiervoor naar het nummer (050) 361 20 88. Meld ook dat u bijwerkingen heeft gehad melden bij een toekomstig radiologisch onderzoek waarbij met een jodiumhoudend contrastmiddel wordt gewerkt.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u 4 uur voor het onderzoek niet mag eten, drinken en roken.

Astma, bronchitis en hooikoorts gaan vaak gepaard met een allergie voor jodiumhoudende contrastmiddelen. Als u last heeft van deze aandoeningen, vertel het de MBB-er of arts vóór het onderzoek. We willen ook weten of u overgevoelig bent voor medicijnen, jodiumhoudende contrastmiddelen of bepaald voedsel.

U kunt na dit onderzoek niet zelf autorijden of actief deelnemen aan het verkeer. U kunt daarom het beste vooraf regelen dat iemand u naar huis rijdt. De afdeling Radiologie kan ook een taxi voor u bellen. De kosten van de taxi zijn voor u.

Suikerziekte

U mag 4 uur voor dit onderzoek niets meer eten en drinken. Neem daarom contact op met uw behandelend arts voor een eventuele aanpassing van uw dieet en/of insulinedosis voor de dag van het onderzoek.

Medicijngebruik

Als u medicijnen gebruikt, hoeft u hier voor dit onderzoek niet mee te stoppen. U kunt ze gewoon innemen met een beetje water of thee zonder melk of suiker. Gebruikt u antistollingmedicijnen, overleg dan met de arts die ze heeft voorgeschreven of u er voor het onderzoek mee kunt stoppen. Een controle van de stollingstijd van uw bloed is altijd nodig, ongeacht of u tijdelijk kunt stoppen met uw antistollingsmedicijn. De aanvragende arts zorgt hiervoor.
De uitslag van deze controle kan aanleiding geven om het röntgenonderzoek niet door te laten gaan. De aanvragende arts vertelt u wat er dan verder gebeurt.

Zwangerschap en borstvoeding

Ongeboren kinderen zijn gevoelig voor röntgenstraling. Bent u (mogelijk) zwanger, bel dan vóór het onderzoek de afdeling Radiologie op het nummer (050) 361 20 88. Soms wordt het onderzoek in overleg met uw behandelend arts uitgesteld.
Uw lichaam neemt het jodiumhoudende contrastmiddel op. Het komt daardoor ook in uw moedermelk terecht. Het is daarom niet verstandig borstvoeding te geven tijdens de eerste 24 uur na het toedienen van het jodiumhoudend contrastmiddel.

Het onderzoek

U krijgt eerst uitleg over het verloop van het onderzoek.


Daarna gaat u op de onderzoekstafel liggen. Het onderzoek begint met inbrengen van een katheter. Dit is een dun slangetje dat de radioloog gebruikt om het contrastmiddel in uw aderen in te spuiten. U krijgt deze katheter waarschijnlijk in uw lies. Er is een kleine kans dat dit niet lukt. Dan brengt de radioloog de katheter via uw arm in. Als dit bij u het geval is zal de radioloog u op dat moment uitleggen wat er gaat gebeuren. De tekst hieronder gaat er vanuit dat u de katether in uw lies krijgt.


De radioloog en de MBB-er brengen samen de katheter in. De MBB-er ontsmet de huid in uw lies. Daarna krijgt u een verdovingsprik die even pijn kan doen. Vervolgens maakt de radioloog een kleine opening in uw huid en prikt de slagader aan met een naald. U voelt dit ondanks de verdoving drukken in uw lies. De radioloog schuift nu de katheter door de naald in de slagader en brengt het einde van de katheter in de te onderzoeken slagader. Dit merkt u nauwelijks. Ligt de katheter op de goede plaats, dan spuit de radioloog het contrastmiddel in en maakt de röntgenafbeeldingen. U krijgt bij het maken van de afbeeldingen aanwijzingen over hoe u moet liggen. Ook vraagt de radioloog of MBB-er u om uw adem in te houden als we een röntgenafbeelding maken. contrastmiddel veroorzaakt na het inspuiten een warm gevoel in uw hoofd, keel en buik. Dit gaat na enkele minuten vanzelf weer over. U voelt niets van het maken van de röntgenafbeeldingen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u weer normaal eten en drinken. Wel moet u na het onderzoek vaker plassen. Het is daarom verstandig extra te drinken om het vochtverlies aan te vullen.

Het is mogelijk dat u op de plaats waar de katheter is ingebracht een blauwe plek krijgt. Dit is onschuldig. De plek trekt vanzelf  weg.

Bij bezoek polikliniek

Na het onderzoek blijft u op de afdeling Radiologie of een verkoeverkamer. Bij een drukverband: om nabloeden van uw lies te voorkomen is het van belang dat u de eerste 6 uur na het onderzoek bedrust houdt, waarvan u 2 uur op uw rug ligt. De lies van het been waarin is geprikt moet zoveel mogelijk gestrekt blijven. Na 6 uur mag u uit bed, tenzij de radioloog u iets anders heeft verteld. Het is verstandig het rustig aan te doen. Na 24 uur mag het drukverband eraf. Het laat eenvoudig los tijdens het douchen of met een beetje wasbenzine of ether. Bij een angio-seal moet u 4 uur bedrust houden, waarvan u de eerste 2 uur op uw rug blijft liggen. U krijgt van de MBB-er een instructiekaart met voorschriften waaraan u zich moet houden. Als het wondje gaat bloeden, moet u de verpleegkundige waarschuwen. Mogelijk krijgt u op de plaats waar de katheter is ingebracht een blauwe plek krijgt. Deze trekt vanzelf weer weg en kan geen kwaad.

Hierna mag u naar huis. U kunt beter niet zelf rijden. U kunt het beste halfliggend op de achterbank van de auto gaan zitten. Het is verstandig het rustig aan te doen. U kunt 24 uur na het onderzoek zelf het drukverband weghalen. Het laat eenvoudig los tijdens het douchen of met een beetje wasbenzine of ether. U kunt weer uw normale bezigheden hervatten. Het is echter niet verstandig dezelfde dag te gaan sporten of zware lichamelijke werkzaamheden te verrichten.

Als het wondje toch gaat bloeden, kunt u er dan een steriel gaasje of schone zakdoek op leggen. Druk dit 15 minuten stevig aan en blijf hierna nog 4 uur liggen. Als het wondje blijft bloeden bel dan uw huisarts. Of het UMCG telefoon op het telefoonnummer (050) 361 61 61 en vraag naar de dienstdoende radioloog.

Bij opname

Na het onderzoek gaat u terug naar de afdeling waar u bent opgenomen. Bij een drukverband: om nabloeden van uw lies te voorkomen is het van belang dat u de eerste 6 uur na het onderzoek bedrust houdt waarvan u 2 uur op uw rug blijft liggen. Het is belangrijk dat de lies van het been waarin is geprikt zoveel mogelijk gestrekt blijft. Na 6 uur mag u uit bed, tenzij de radioloog u iets anders heeft verteld. Het is verstandig het rustig aan te doen. Na 24 uur mag het drukverband eraf. Het laat eenvoudig los tijdens het douchen of met een beetje wasbenzine of ether. Bij een angio-seal moet u 4 uur bedrust houden waarvan u de eerste 2 uur op uw rug blijft liggen. U krijgt van de MBB-er een instructiekaart met voorschriften waaraan u zich moet houden.  Mocht het wondje gaan bloeden waarschuw dan de verpleegkundige. Het is mogelijk dat u op de plaats waar de katheter is ingebracht een blauwe plek krijgt. Deze trekt vanzelf weer weg en kan geen kwaad.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts. Hij vertelt u ook wanneer en hoe u de uitslag krijgt.

Vragen

Heeft u vóór, tijdens of na het onderzoek nog vragen, dan kunt deze gerust stellen. U kunt ook bellen tussen 8.30 en 12.00 uur met nummer (050) 361 20 88.​