• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Röntgenonderzoek van de slokdarm

Print 
​​

Uw behandelend arts heeft u verwezen naar de afdeling Radiologie voor röntgenafbeeldingen van uw slokdarm.  Dit om een beeld te krijgen van hoe u slikt.

Hulpmiddelen bij het onderzoek

Een röntgenopname is een afbeelding van de binnenkant van uw lichaam. De röntgenafbeelding wordt digitaal opgeslagen. De radioloog bekijkt de afbeelding direct op een beeldscherm. Om deze afbeelding te maken, gebruikt de radioloog een beetje röntgenstraling. Ook gebruikt hij een contrastmiddel. Dit omdat uw slokdarm anders niet goed zichtbaar is op de afbeelding. Het contrastmiddel bij dit onderzoek is bariumpap. De witte, smaakloze bariumpap heeft geen bijwerkingen en uw lichaam neemt de pap niet op. Wel kan het in de dikke darm indikken en bij patiënten met een trage stoelgang voor verstopping zorgen. Het is daarom verstandig na het onderzoek veel te drinken en een laxeermiddel te nemen als dat nodig is.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. U mag 4 uur  voor het onderzoek niet meer eten, drinken en roken.

Suikerziekte

U mag vier uur voor dit onderzoek niets meer eten of drinken. Neem contact op met uw behandelend arts voor een eventuele aanpassing van uw dieet en/of insulinedosis voor de dag van het onderzoek.

Zwangerschap en borstvoeding

Ongeboren kinderen zijn gevoelig voor röntgenstraling. Bent u (mogelijk) zwanger, neem dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Radiologie. U kunt hiervoor contact opnemen met (050) 361 23 05. Soms wordt het onderzoek in overleg met uw behandelend arts uitgesteld.
Uw lichaam neemt het barium uit de pap niet op waardoor het ook niet in uw moedermelk komt. U kunt dus gewoon doorgaan met de borstvoeding.

Het onderzoek

U krijgt hier eerst uitleg over het verloop van het onderzoek. U neemt daarna een slok bariumpap en slikt deze door . Terwijl u de pap doorslikt, maakt de radioloog of MBB-er de röntgenafbeeldingen en een digitale video-opname. Het is belangrijk dat u tijdens deze opnames goed stilstaat. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u weer normaal eten en drinken.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts. Hij vertelt u ook wanneer en hoe u de uitslag krijgt.

Vragen

Heeft u vóór, tijdens of na het onderzoek nog vragen, dan kunt deze gerust stellen. U kunt ook bellen tussen 8.00 en 9.30 uur met nummer (050) 361 23 05.