• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Röntgenonderzoek borst

Print 

Uw behandelend arts heeft u voor onderzoek van uw borst(en) verwezen naar de afdeling Radiologie. Hij heeft dit gedaan omdat u een knobbeltje in uw borst heeft gevoeld of omdat u borst pijnlijk is. Ook kan hij u uit voorzorg hebben door verwezen voor zo'n 'mammografie'.

Hulpmiddelen onderzoek

Een röntgenopname is een afbeelding van de binnenkant van uw lichaam. We gebruiken een beetje röntgenstraling om de afbeelding te maken. Om een goede afbeelding van uw borst(en) te maken worden ze aangedrukt tussen 2 platen die aan het röntgenapparaat zitten.

Soms is een aanvullende echografie nodig. Bij dit onderzoek werkt de radioloog met een echoapparaat waarmee hij de binnenkant van uw lichaam bekijkt met geluidsgolven. De taster van het echoapparaat zendt de geluidsgolven uit en vangt het weerkaatste geluid op. De computer zet het weerkaatste geluid om in een beeld dat op een beeldscherm te zien is. U kunt deze geluidsgolven niet horen.

Voorbereiding

Het aandrukken van uw borst(en) in het röntgenapparaat kan pijn doen. Maak de afspraak voor dit onderzoek daarom 1 week na uw menstruatie. Uw borsten zijn dan het minst gevoelig.

Bij zwangerschap en borstvoeding

Ongeboren kinderen zijn gevoelig voor röntgenstraling. Bent u (mogelijk) bel dan vóór het onderzoek cafdeling Radiologie op  (050) 361 22 81. Soms wordt het onderzoek in overleg met uw behandelend arts uitgesteld.

Het klierweefsel in uw borsten is gezwollen als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Het is daardoor moeilijker de röntgenafbeeldingen te beoordelen. In dat geval kan de radioloog besluiten een echografie maken.

Bij medicijngebruik

Als u medicijnen gebruikt, hoeft u hier voor dit onderzoek niet mee te stoppen.

Het onderzoek

U krijgt hier in de onderzoekskamer uitleg over het onderzoek. Daarna onbloot u uw bovenlichaam en legt u 1 borst tussen de platen van het röntgenapparaat . Deze plastic platen voelen koud aan. De platen uw borst zo stevig mogelijk.  We maken per borst 1 afbeeldingen: 1 van boven naar beneden en daarna 1 van opzij. Het toestel draait hierbij om u heen. Soms zijn er meer opnamen nodig.  Eventueel probeert de radioloog de afwijking te voelen. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Als ook nog een echografie nodig is, gaat u op een onderzoektafel liggen. U krijgt een warme gelei op uw borst(en). Dit zorgt voor een beter contact tussen de huid en de taster van het echoapparaat, een beter geleiding en dus een betere echografie. We gaan met de taster in verschillende richtingen over uw borst(en). Dit kan drukkend voelen. Het onderzoek doet geen pijn en duurt meestal 10 minuten. Ook is soms een aanvullend MRI-onderzoek nodig.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts. Hij vertelt u ook wanneer en hoe u de uitslag krijgt.

Vragen

Heeft u vóór, tijdens of na het onderzoek nog vragen, dan kunt deze gerust stellen. U kunt ook bellen tussen 8.00 en 9.30 uur met nummer (050) 361 22 81.