• Home
 • Contact
 •  NL 
 • Login medewerkers
 • mijnUMCG

MRI-scan

Print 

Uw behandelende arts heeft u voor een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging) verwezen naar de afdeling Radiologie. Het doel van dit diagnostische onderzoek is vaststellen wat de oorzaak is van uw klachten.

MRI

Afbeelding MRI-scan

De MRI-scanner ziet eruit als een kleine tunnel die aan hoofd- en voeteneinde open is. Tijdens het onderzoek ligt u in deze tunnel. MRI is een beeldvormend onderzoek dat gebruikmaakt van een magneetveld en korte radiogolven. De MRI-scanner kan een (klein) stukje weefsel in uw lichaam uitkiezen en het ‘vragen’ wat voor soort weefsel het is. Net als bij gewone magneten en radiogolven voelt u hier niets van. Wel hoort u tijdens de opnamen een kloppend geluid. Er zijn ook geen schadelijke gevolgen voor uw lichaam.

Voor het scannen van de ledematen (onder andere voet, enkel, knie, pols of elleboog) heeft de afdeling Radiologie een 'kleine' MRI-scanner beschikbaar (zie afbeelding rechtsonder). Ook deze ziet er uit als een ronde buis met openingen aan beide kanten. Tijdens het onderzoek zit u in een stoel en ligt het te scannen lichaamsdeel in de buis.

Contrastmiddel

Soms gebruikt de radioloog een contrastmiddel bij MRI-onderzoek omdat sommige afwijkingen anders niet zichtbaar zijn. Dit is een paramagnetisch contrastmiddel voor injectie in uw bloedvaten. Van dit middel zijn nauwelijks bijwerkingen bekend. U kunt de bijsluiter van het contrastmiddel middel krijgen van de MBB-er. Bedenk daarbij dat alle door de fabrikant beschreven bijwerkingen mogelijk maar één keer zijn voorgekomen.

Afbeelding MRI-scan voor ledematen


Veiligheid

Zoals elke magneet trekt de MRI-magneet metalen voorwerpen aan. Omdat de MRI-magneet erg sterk is (10.000 tot 40.000 keer sterker dan het magnetisch veld van de aarde) kan hij losse metalen voorwerpen met grote snelheid de magneet in trekken. De volgende voorzorgsmaatregelen zijn nodig voor uw veiligheid:

 • Neem geen metalen voorwerpen mee in de MRI-ruimte, zoals een sleutel, pen, metalen munt, bril, zakmes, sieraad, horloge, gehoorapparaat, haarspeld en riemgesp.
 • Mascara kan metalen deeltjes bevatten. Gebruik daarom geen mascara bij een MRI-onderzoek van uw hoofd.
 • Heeft u of uw begeleider metalen voorwerpen in het lichaam, zoals een kunstgewricht, kunstklep en metalen clip? Bel dan voor het onderzoek de afdeling Radiologie op(050) 361 23 05.
 • Pacemakers en insulinepompen kunnen van slag raken door het magneetveld . Heeft u of uw begeleider een pacemaker of insulinepomp? Dan mag u niet in de buurt van een MRI-apparaat komen. Neem dan voor het onderzoek contact op met de afdeling Radiologie op (050) 361 23 05. Meld dit aan de MBB-er. Soms mag u namelijk wel met een pacemaker in het MRI-apparaat.
 • Neem geen pasjes mee met een magneetstrip, zoals bankpasjes en creditcards. Deze worden onbruikbaar door het magnetische veld.
 • De magneet trekt vullingen of kronen in uw gebit niet aan.
 • Als u een metaalsplinter in een oog heeft, mag u niet bij het MRI-apparaat in de buurt komen. Dit geldt ook voor uw begeleider. 

Borden op de afdeling Radiologie geven aan waar het niet veilig is voor patiënten en begeleiders.

Voorbereiding

Voor een aantal MRI-onderzoeken zijn voorbereidingen nodig. Deze staan in de informatiefolder die u bij uw afspraakbrief krijgt. Laat metalen voorwerpen zoveel mogelijk thuis. Of berg ze op de MRI-afdeling op in een kluisje. U kunt tijdens het onderzoek een koptelefoon lenen om naar muziek te luisteren. U kunt uw eigen cd's meenemen.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u (mogelijk) zwanger, bel dan vóór het onderzoek de afdeling Radiologie op (050) 361 23 05. Voor zover bekend is een MRI-onderzoek niet schadelijk voor het ongeboren kind, maar om mogelijke risico’s te vermijden wil de radioloog dit toch weten.
Als u een contrastmiddel krijgt, neemt uw lichaam het contrastmiddel op. Het komt dus ook in moedermelk. U kunt beter 24 uur na het onderzoek geen borstvoeding geven. 

Medicijngebruik

Als u medicijnen gebruikt, mag u die gewoon blijven nemen.

Claustrofobie

Tijdens het onderzoek ligt u in een kleine tunnel die aan hoofd- en voeteneinde open is. Als u niet in kleine ruimtes durft, bijvoorbeeld in een lift, kan dit moeilijk zijn. Bel dan voor het onderzoek de MRI-afdeling op (050) 361 23 05. We kunnen dan samen met u een oplossing zoeken.

Het onderzoek

U meldt zich bij de balie. Een MBB-er haalt u uit de wachtkamer en brengt u naar de onderzoekskamer. U krijgt eerst uitleg over het onderzoek. Daarna gaat u liggen op een dun matras in een verlichte tunnel. U kunt via een intercom met de MBB-er praten. Hij kan u tijdens het onderzoek ook zien. Er mag geen begeleider bij zijn, behalve als dat echt nodig is, bijvoorbeeld bij een kind. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen, omdat het onderzoek anders mislukt. Soms moeten we een contrastmiddel in uw arm  spuiten. Het prikken voelt onaangenaam, maar u merkt niets van het inspuiten. Het onderzoek duurt een half uur tot drie kwartier.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u weer naar huis of naar de afdeling waar u bent opgenomen.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts. Hij vertelt u ook wanneer en hoe u de uitslag krijgt.

Vragen

Heeft u vóór, tijdens of na het onderzoek nog vragen, dan kunt deze gerust stellen. U kunt ook bellen naar (050) 361 23 05, van 9.00-12:00 uur en van 14.00-16:30.