• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Immunotherapie

Print 

​​​​Immunotherapie is een behandeling met speciale medicijnen die het immuunsysteem versterken. Het immuunsysteem kan kankercellen vaak onderscheiden van normale, gezonde cellen. Soms is het systeem zelfs in staat de kankercellen te vernietigen, maar in de meeste gevallen is de afweerreactie van het lichaam onvoldoende om de cellen op te ruimen. Deze kankercellen en de kankercellen die geen enkele afweerreactie oproepen, ontsnappen aan het immuunsysteem.

Het immuunsysteem kan versterkt worden door het toedienen van ‘eigen’ antilichamen en afweercellen, maar ook het toedienen van antilichamen die buiten het lichaam zijn nagemaakt.

Er zijn twee soorten behandelingen:

  • met monoclonale antilichamen
  • met cytokinen.

Behandeling met monoclonale antilichamen

Monoklonale antilichamen zijn antilichamen die buiten het lichaam zijn nagemaakt. Bij een behandeling met monoklonale antilichamen worden de kunstmatig 'op maat' gemaakte eiwitten (monoklonale antilichamen) via een infuus toegediend. Doordat de antilichamen zich binden aan de kankereiwitten worden de kankercellen herkenbaar gemaakt voor het immuunsysteem. Ook kan de behandeling gebruikt worden om de groei van kankercellen te stoppen.

Behandeling met cytokinen

Cytokinen zijn eiwitten die door het lichaam zelf in kleine hoeveelheden worden aangemaakt. Cytokinen kunnen tegenwoordig ook kunstmatig worden nagemaakt. In de medicijnen die bij immunotherapie worden gebruikt, zijn grote hoeveelheden cytokinen verwerkt.
Bij een behandeling met cytokinen worden eiwitten (cytokinen) toegediend die het afweersysteem in zijn geheel versterken
Immunotherapie wordt meestal gegeven in combinatie met chemotherapie. Uw behandelend arts vertelt u welke behandeling u krijgt en geeft u er uitleg over.