• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Hartfalen leefregels: voeding

Print 

​​G​ezonde voeding is belangrijk om uw conditie zo goed mogelijk te houden of te krijgen. Dat geldt voor iedereen, maar zeker als er gezondheidsproblemen zijn.

Lichaamsgewicht

Een juist lichaamsgewicht is van groot belang voor patiënten met hartfalen. Als u te zwaar bent leidt dat tot een ongewenste extra belasting van uw hart. Andersom is het ook niet goed als u te licht bent omdat dat ten koste gaat van uw conditie en uw spiermassa (het hart is ook een spier). U kunt zelf eenvoudig bepalen wat een goed gewicht is met de zogenaamde Body Mass Index (BMI). Deze wordt ook wel Quetelet Index (QI) genoemd. Bereken uw BMI met de calculator.

Gewichtscontole bij hartfalen

Mensen met hartfalen krijgen  het advies zich regelmatig (dagelijks of meerdere keren per week) op een vast tijdstip te wegen.  Als uw gewicht in korte tijd toeneemt, kan dit beteken dat u vocht vasthoudt.  Dit vocht kan onder andere in de enkels, in de buik of bij de longen gaan zitten.  Van vocht achter uw longen kunt u kortademig worden. Om na te gaan of u vocht vasthoudt, is het belangrijk dat u zich regelmatig weegt. Uw cardioloog en/of de hartfalenverpleegkundige kan u hierover adviseren. Het is van belang dat u zich zoveel mogelijk onder dezelfde omstandigheden weegt (bijvoorbeeld ’s ochtends als u opstaat) . Het is verstandig uw gewicht te noteren zodat u u  het  gewicht van meerdere dagen met elkaar kunt vergelijken. U kunt daarbij gebruik maken van het ‘Dagboek hartfalen’. Dit dagboek kunt u downloaden via de link onder aan deze pagina.
Wanneer uw gewicht  in twee tot drie dagen twee kg (of meer)  toeneemt,  moet u  contact opnemen met de hartfalenpoli of met uw huisarts.

Dieetadviezen voor mensen met hartfalen

Natrium is een mineraal dat onderdeel is van zout. Eén van de functies van natrium  is het regelen van de waterhuishouding van het lichaam. Wanneer u teveel natrium via de voeding binnenkrijgt, kan dit leiden tot een hoge bloeddruk en het vasthouden van vocht. Hierdoor kan uw hart overbelast raken. Daarom is het verstandig  dat u minder natrium gaat gebruiken. U kunt doorverwezen worden naar een diëtist die een advies op maat geeft.

Bij sommige mensen wordt een vochtbeperking overwogen om te voorkomen dat het lichaam vocht vasthoudt. Overleg met uw cardioloog of hartfalenverpleegkundige hoeveel vocht u mag gebruiken. Het is wel belangrijk dat u minimaal 1500 ml vocht gebruikt en dat u bij warm weer 1 of 2 glazen extra drinkt.