• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Darmziekte (IBD): chronische darmziekte

Print 

De afkorting IBD betekent Inflammatory Bowel Disease. Het is een omschrijving in het Engels voor 'chronische darmontsteking’. In Nederland wordt kortweg de term IBD gebruikt. De twee belangrijkste en meest voorkomende vormen van chronische darmontsteking zijn Colitis Ulcerosa en de Ziekte van Crohn.

IBD is een chronische ziekte. Dat betekent dat u de ziekte uw hele leven heeft. De ziekte wordt meestal ontdekt tussen het vijftiende en dertigste levensjaar. Jongeren hebben een grotere kans de ziekte te krijgen dan ouderen. Vrouwen krijgen de ziekte iets vaker dan mannen.
De ontsteking kan voorkomen in het hele spijsverteringsstelsel, van mond tot anus. Meestal zit de ontsteking aan het eind van de dunne darm of in de dikke darm en bij de anus. De belangrijkste klachten die hierdoor ontstaan zijn pijn in de buik, koorts of een slechte stoelgang.

IBD Centrum

Het UMCG heeft een IBD Centrum dat gespecialiseerd is in de het onderzoek naar chronische darmontstekingen en de behandeling ervan. In het centrum werkt een team van meerdere specialisten, verpleegkundigen en andere zorgverleners met elkaar samen. Als u (mogelijk) IBD heeft, kan uw huisarts u doorverwijzen naar het IBD Centrum.

Diagnose

Meestal zal uw huisarts u doorverwijzen naar het UMCG voor het stellen van de diagnose. U heeft dan eerst een gesprek met een arts van het IBD Centrum en daarna krijgt u een lichamelijk onderzoek. Daarnaast kunnen er aanvullende onderzoeken nodig zijn, zoals:

  • bloedonderzoek;
  • endoscopisch onderzoek (inwendig onderzoek met een speciale camera);
  • echo-onderzoek (beeldvormend onderzoek met ultrasone geluidsgolven);
  • röntgencontrastfoto’s;
  • CT-scan (onderzoek waarbij met röntgenstraling beelden van uw lichaam worden gemaakt);
  • MRI-scan (onderzoek waarbij met een magnetisch veld en radiogolven beelden van uw lichaam worden gemaakt).

Meer informatie over enkele van deze onderzoeken vindt u via de links onder aan deze pagina.

Behandeling

IBD is helaas niet te genezen. De ziekte is meestal wel goed te onderdrukken waardoor uw klachten afnemen. Daarvoor is het nodig dat u langdurig medicijnen gebruikt. Deze medicijnen remmen ontstekingen af en gaan ontstekingen tegen.

Als medicijnen niet helpen, is een operatie soms noodzakelijk. De chirurg verwijdert dan het zieke deel van de dunne darm of dikke darm en het kan zijn dat u (tijdelijk) een stoma krijgt.
Als besloten wordt om te opereren, wordt u begeleid door de casemanager IBD. Hij is uw aanspreekpunt en geeft uitleg over de procedure en wat u kunt verwachten tijdens de opname. Wanneer u wordt opgenomen komt de casemanager elke dag bij u langs. Hij informeert hoe het met u gaat en beantwoordt uw vragen. Hij regelt samen met u ook verschillende zaken als u weer naar huis toegaat, zoals thuiszorg als dat nodig is.
Meer informatie over stoma’s vindt u via de link onder aan deze pagina.

Als u IBD heeft, blijft u uw hele leven onder controle van een arts, ook als de klachten lange tijd wegblijven. Toch kunnen de meeste patiënten met IBD een normaal leven leiden.

Soms is het nodig dat u een infuus krijgt, bijvoorbeeld als u ijzertekort heeft. U wordt daarvoor dan opgenomen in het dagbehandelingscentrum.