• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Biopsie of punctie met behulp van een CT-scan

Print 

​Uw behandelend arts heeft u voor een biopsie verwezen naar de afdeling Radiologie. Bij een biopsie (punctie) neemt een radioloog stukjes weefsel weg voor verder onderzoek.

Hulpmiddelen bij het onderzoek

We werken bij dit onderzoek met een Computer Tomograaf (CT). Een CT-scan is een soort röntgenopname. Een röntgenopname is een afbeelding van de binnenkant van het lichaam. Om deze afbeelding te maken wordt röntgenstraling gebruikt. Het CT-apparaat ziet eruit als een korte tunnel. U ligt bij het maken van de scan op een tafel die door de korte tunnel schuift. Terwijl u door de tunnel schuift, maakt een computer de afbeelding.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u vanaf 1 uur voor het onderzoek niet meer mag eten. Drinken mag wel.

Soms is het belangrijk dat u een volle blaas heeft. We vragen u dan om vanaf 2 uur voor het onderzoek niet meer te plassen, tot na het onderzoek. U kunt het beste voor die tijd nog even naar de wc gaan.

Mensen met astma, bronchitis en hooikoorts hebben een allergie voor jodiumhoudende contrastmiddelen. Heeft u en van deze aandoeningen, vertel het de MBB-er of arts vóór het onderzoek. Laat ook weten of u overgevoelig bent voor medicijnen, jodiumhoudende contrastmiddelen of bepaald voedsel.

Soms moet u  na het onderzoek een nacht ter observatie in het ziekenhuis blijven. Neem daarom om voor alle zekerheid nachtkleding en toiletartikelen mee.

Bij medicijngebruik

Als medicijnen gebruikt, dan mag u die voor het onderzoek innemen met een beetje water.

Gebruikt u antistollingsmedicijnen, zoals Sintrom of Ascal? Overleg dan met de arts die ze heeft voorgeschreven of u er voor het onderzoek mee kunt stoppen.

Een controle van de stollingstijd van uw bloed is overigens altijd nodig, Deze controle vindt plaats bij het laboratorium van het Thoraxcentrum van het UMCG (Fonteinstraat 13). We nemen wat bloed af om de stollingstijd te controleren. U wordt daar een uur voor het onderzoek verwacht. Als u bent opgenomen, nemen we bloed af op de afdeling. De uitslag kan betekenen dat het onderzoek niet door gaat. Uw arts overlegt dit met u.

U kunt na het onderzoek niet zelf autorijden of op een andere manier actief deelnemen aan het verkeer. U kunt daarom het beste vooraf regelen dat iemand u naar huis rijdt. De afdeling Radiologie kan ook een taxi voor u bellen. De kosten van de taxi zijn voor eigen rekening.

Bij zwangerschap

Ongeboren kinderen zijn gevoelig voor röntgenstraling. Bent u )mogelijk) zwanger, neem dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Radiologie op (050) 361 21 69. Soms wordt het onderzoek in overleg met uw behandelend arts uitgesteld.

Bij suikerziekte

U mag drie uur voor dit onderzoek niets meer eten. Neem eventueel contact op met uw behandelend arts voor een  aanpassing van uw dieet en/of insulinedosis voor de dag van het onderzoek.

Het onderzoek

De radioloog bepaalt de plaats van de biopsie met een CT-scan. Als die is bepaald, wordt de huid gedesinfecteerd en plaatselijk verdoofd. De radioloog haalt vervolgens met een naald stukjes weefsel weg. Meestal moet hij dit een aantal keren doen tot hij voldoende weefsel heeft verzameld voor microscopisch onderzoek. De punctie gaat vrij snel, maar kan wel pijn doen. Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur.

Na het onderzoek

Na het onderzoek blijft u ongeveer 45 minuten in de wachtkamer ter observatie. Als alles goed gaat, mag u na die tijd weer naar huis.

Het is verstandig om de rest van de dag rust te nemen. Ga zoveel mogelijk op de kant liggen waar geprikt is. Dit doet geen pijn en is om nalekken te voorkomen. De dag na het onderzoek kunt u weer alles doen wat u normaal doet. U kunt het beste de eerste 2 dagen na het onderzoek niet sporten en zwaar tillen. U kunt 1-2 dagen een weeïg gevoel hebben. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts. Hij vertelt u ook wanneer en hoe u de uitslag krijgt.

Vragen

Heeft u vóór, tijdens of na het onderzoek nog vragen, dan kunt deze gerust stellen. U kunt ook bellen tussen 8.00 en 12.00 uur naar (050) 361 21 69.