•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Infectie van kunstmateriaal

Print 

​Kunstmateriaal in uw lichaam, zoals een heup- of knieprothese, een kunstklep van het hart, een pacemaker of een inwendige defibrillator (ICD) kan geïnfecteerd raken. Naar schatting treedt dit op bij 1-6 % van de patiënten bij wie kunstmateriaal geïmplanteerd is.

Oorzaak

Het kunstmateriaal in uw lichaam kan geïnfecteerd raken kort nadat het kunstmateriaal is ingebracht. Dit wordt een vroege infectie genoemd. Er zijn dan bacteriën die gedurende, of kort na de operatie via de operatiewond naar binnen komen. Kunstmateriaal kan ook vele maanden tot jaren nadat het kunstmateriaal is ingebracht nog geïnfecteerd raken. Dit wordt een late infectie genoemd.  Een bacterie komt dan meestal de bloedbaan binnen via een wondje aan de huid, een niet goed verzorgd gebit, of bijvoorbeeld via een ernstig verlopende urineweginfectie of longontsteking.  De bacterie hecht zich vervolgens vanuit de bloedbaan aan het kunstmateriaal en veroorzaakt daar een infectie.

Symptomen

Geïnfecteerd kunstmateriaal uit zich meestal met koorts, maar dit hoeft niet. Afhankelijk van de soort bacterie die de infectie veroorzaakt,  kunnen de klachten subtieler zijn. Soms zijn er alleen symptomen van algehele malaise, nachtzweten en een verminderde eetlust. Bij een geïnfecteerde heup- of knieprothese kan pijn ter plaatse van de prothese de enige klacht zijn. Indien een infectie van kunstmateriaal van het hart al in een vergevorderd stadium is, is benauwdheid een veelvoorkomend symptoom.

Behandeling

Afhankelijk van het type bacterie en de ernst van de infectie zal, in overleg met de betreffende collega's van andere specialismen, besloten worden of het kunstmateriaal verwijderd moet worden. Soms kan worden volstaan met alleen een antibiotische behandeling. Dit moet dan langdurig (meestal enkele maanden) worden gegeven. Het eerste deel van de antibiotische behandeling wordt gegeven via een infuus en vindt meestal plaats in het ziekenhuis. Bij een goede respons op de behandeling kan de antibioticakuur vervolgens meestal in tabletvorm thuis worden afgemaakt.