•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Tuberculose

Print 

​Bijna iedereen heeft wel eens van tuberculose gehoord of ermee te maken gehad. Maar wat is het eigenlijk voor ziekte en hoe kunt u besmet raken? 

Tuberculose (tbc) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie. Longtuberculose is de meest voorkomende vorm van deze ziekte maar tbc kan ook ergens anders in het lichaam voorkomen. In de meeste gevallen is tuberculose te genezen. Alle vormen van tuberculose worden behandeld met een combinatie van medicijnen.

Oorzaak

Tuberculose wordt vrijwel uitsluitend overgebracht via de lucht. Een persoon met besmettelijke of open longtuberculose brengt bij het hoesten of niezen tuberkelbacteriën in de lucht. Personen in de nabije omgeving kunnen de bacteriën inademen. Als deze ingeademde bacteriën de longen binnendringen, veroorzaken ze een kleine ontsteking. Een gezond lichaam maakt afweerstoffen die meestal voldoende zijn om uitbreiding van de ziekte tegen te gaan. Dus niet iedereen die de bacteriën inademt wordt ziek, iemand met een normale weerstand loopt ongeveer een risico van 10% op het ontwikkelen van tuberculose.

Bij een verminderde afweer, heeft u meer kans om een infectieziekte op te lopen. Een verminderde afweer kan veroorzaakt zijn door een ziekte of door een behandeling die u krijgt.

Besmetting is niet mogelijk wanneer u een besmettelijke patiënt een hand of zoen geeft.

Symptomen

De meest voorkomende vorm van tuberculose is longtuberculose. De ziekte kan echter ook voorkomen in andere delen van het lichaam. Klachten die kunnen optreden zijn hoesten, koorts, afvallen en nachtzweten. U kunt ook last hebben van andere klachten. Deze klachten zijn afhankelijk van de locatie van de tuberculose in uw lichaam. Wilt u meer weten over tuberculose, klik dan hier

Behandeling

Als u met afweeronderdrukkende medicatie gaat starten (bijvoorbeeld infliximab), dan wordt u eerst gezien de SAAM poli (Screening en Advies voor Afweeronderdrukkende Medicatie). De poli wordt in samenwerking gehouden met de afdelingen microbiologie en longziekten en heeft als doel om het risico op eventuele problemen van tuberculose te verminderen.

Uw behandelaar zal als eerst met u bespreken of u eerder in contact bent geweest met tuberculose. Er wordt een longfoto gemaakt en een bloedonderzoek verricht. Als blijkt dat u in het verleden in aanraking bent geweest met de bacterie die tuberculose veroorzaakt, volgt een behandeling met medicijnen om de tuberculose bacterie uit te schakelen. Daardoor kan de ziekte niet actief worden op het moment dat uw afweer vermindert. 

In de week na uw bezoek aan de polikliniek, wordt u teruggebeld. U krijgt dan een advies voor uw behandelend specialist of over eventueel verder onderzoek. Bovendien krijgt u adviezen over vaccinaties en risico’s bij reizen, zeker als u van plan bent in de toekomst verre reizen te maken.