•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Ziekte, onderzoek en behandeling

Print 

​Infectieziekten

Infectieziekten worden veroorzaakt door verschillende micro-organismen (bacteriën, virussen, gisten, schimmels, parasieten). Deze ziekteverwekkers kunnen het menselijk lichaam binnendringen, bijvoorbeeld via de luchtwegen, via het spijsverteringskanaal, via de huid of wond en via seksueel contact. Sommige infectieziekten zijn besmettelijk: een ziek mens kan andere mensen ziek maken. Ook bijvoorbeeld dieren, besmet water of voedsel kunnen infecties veroorzaken. De infecties kunnen zowel in Nederland als in het buitenland opgelopen worden.

Een specifiek onderdeel van het specialisme Infectieziekten zijn de tropische ziekten. Dat zijn ziekten die in de tropen worden opgelopen, veroorzaakt door verwekkers die daar veel voorkomen.
Bij een verdenking op een infectie wordt onderzoek gedaan naar de soort verwekker en de gevolgen van de ziekte voor de verschillende organen van het lichaam. Aan de hand van deze resultaten zal de arts nagaan welke behandeling nodig is.

Behandeling

De behandeling van infectieziekten is verschillend. Er kunnen medicijnen tegen bacteriën (antibiotica), virussen, schimmels of parasieten voor geschreven worden. Deze middelen moeten meestal kortdurend (een aantal dagen), maar soms ook levenslang worden ingenomen. Ook kan de arts een ondersteunende therapie voorschrijven om symptomen te bestrijden, zoals bij misselijkheid, diarree, pijn en huiduitslag. Vaak is bij infectieziekten geen behandeling nodig. Het afweersysteem kan veel van de verwekkers zelf opruimen.

Voor specifieke informatie over de verschillende aandoeningen, zie het menu aan de linkerzijde.