• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Spreekuur 12 tot 18 jarigen

Print 

Een chronische darmziekte (in het Engels Inflammatory Bowel Disease, IBD) heb je je hele leven. IBD is niet te genezen, maar de ziekte kan vaak goed worden onderdrukt zodat je minder klachten hebt. Daarvoor is het wel nodig dat je je hele leven medicijnen gebruikt. Als je IBD hebt zul je je hele leven onder controle blijven, ook wanneer de klachten lange tijd wegblijven. Toch kun je met IBD meestal een normaal leven leiden.

Het spreekuur voor kinderen in het IBD Centrum is voor kinderen van 12 tot 18 jaar. Kinderen jonger dan 12 gaan voor controles naar het UMCG Beatrix Kinderziekenhuis.

Het spreekuur voor kinderen is een keer in de 2 weken op donderdagmiddag tussen 13.00 – 16.00 uur. Je hebt je een gesprek met een kinderarts of de kinder-IBD-verpleegkundige. Meestal wordt er na afloop van de controle bloed geprikt. De uitslag van dat onderzoek krijg je na 1 of 2 weken.

Je kunt ook vooraf bloed te laten prikken. De meeste bloeduitslagen zijn dan dezelfde dag bekend. Als je dat wilt, kun je dat vooraf telefonisch laten weten aan de kinder-IBD-verpleegkundige.

Overstap

Naarmate je dichter bij je 18e verjaardag komt, ga je kennismaken met een van de maag-, darm-en leverartsen. Dat maakt de overstap makkelijker. Ook is het mogelijk om tijdens je afspraak op de polikliniek advies of voorlichting te krijgen van andere IBD-deskundigen. Verder maak je kennis met de kinder-IBD-verpleegkundigen. Bij hen kun je terecht met vragen over medicijninname, je dagelijkse leven, sporten, uitgaan en vakanties. De kinder-IBD-verpleegkundigen zijn aanwezig tijdens het spreekuur op donderdagmiddag. Maar als het wat minder goed met je gaat, kun je hen ook bellen: maandag t/m donderdag, van 8.30 tot 10.00 uur, vrijdag van 11.00 tot 2.00 uur, tel. (050) 361 22 44.

Spoedgevallen

Als er ’s avonds of het weekend een spoedprobleem is, dan kun je via de dienstdoende arts-assistent kindergeneeskunde vragen naar de kinder-MDL-arts. bel hiervoor naar (050) 361 61 61.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram