•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Voeding

Print 

Voeding voor de transplantatie

Voor een harttransplantatie is het belangrijk dat u een goede voedingstoestand heeft. Dit betekent dat uw lichaam van alle voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt en dat u een goed en/of stabiel gewicht hebt. Bij een te laag gewicht zal naast het vetweefsel ook de spiermassa afnemen. Dit gaat dan ten koste van de conditie. Bij een te hoog gewicht wordt het hart extra belast, wat nadelig is. De diëtist komt langs om uw voedingstoestand met u te bespreken, maar ook voor begeleiding van het natrium- en, zonodig, vochtbeperkte dieet. Begeleiding vindt in overleg met u plaats.

Voeding na de transplantatie

Na de transplantatie is uw voeding natriumbeperkt (zoutarm), om uw hart niet te veel te belasten. Het kan ook zijn dat u nog een vochtbeperking heeft. Deze wordt in overleg met de arts bepaald.
Het is belangrijk om uw conditie weer op te bouwen na de operatie. Daar hoort ook goede voeding bij. Tijdens het herstel is het belangrijk om voldoende energie en eiwit binnen te krijgen. Na de transplantatie vervallen veel dieetbeperkingen. Het is wel belangrijk dat u gezond eet en drinkt en dat u rekening houdt met de medicijnen die u gebruikt. Door de afweeronderdrukkende medicatie bent u gevoeliger voor infecties. Ga daarom veilig met voedsel om.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram