•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

De harttransplantatie

Print 

De transplantatie bestaat uit twee fases: de oproep en daarna mogelijk de daadwerkelijke operatie.

De oproep

Als er een donorhart beschikbaar is, roept de arts u op via de mobiele telefoon en gaat u met de ambulance naar het ziekenhuis. Vanaf dat moment mag u niet meer eten en drinken. U moet de mobiele telefoon tijdens de rit aan laten staan. Soms wordt de transplantatie op het laatste moment afgelast.

Bij aankomst in het UMCG gaat u naar de Intensive Care voor Volwassenen (ICV) of de Hartbewaking. De verpleegkundige vraagt u of de procedure rondom de operatie duidelijk is en informeert u nog een keer over de transplantatie en de verdere gang van zaken. Op de afdeling worden nog een paar onderzoeken gedaan, zoals een bloedonderzoek. Ook worden een hartfilm en een borstkasfoto gemaakt. Uw bloeddruk, pols en temperatuur worden opgenomen en u wordt gewogen. Vervolgens gaat een cardioloog u nauwkeurig lichamelijk onderzoeken.

Daarna wordt definitief besloten of uw conditie goed genoeg is om de operatie te ondergaan. Vervolgens wordt u geschoren en krijgt u (als dat nodig is) een laxeermiddel toegediend. Als u al opgenomen bent in het UMCG wordt de voorbereiding op de verpleegafdeling gedaan.

Op de operatiekamer wacht u op de telefonische melding dat het donorhart is goedgekeurd voor transplantatie. Tot dat moment moet u er nog steeds rekening mee houden dat de transplantatie niet kan doorgaan!

De operatie

De operatie duurt gemiddeld tussen de vier en vijf uur. Per persoon kan de operatietijd verschillen, dit is afhankelijk van de conditie en ernst van de hartziekte.

De operatie begint met het verwijderen van het zieke hart. Er wordt een snede gemaakt door het borstbeen. Het borstbeen wordt gespreid en het zieke hart wordt eruit gehaald. Gedurende de periode dat u geen hart heeft wordt uw bloed via een bloedsomloopmachine rond gepompt door uw lichaam. De bloedvaten, die het hart van bloed voorzien of het bloed afvoeren, worden voorbereid voor verbinding met het nieuwe hart. Ook wordt het nieuwe hart nogmaals geïnspecteerd en klaargemaakt voor inplanting (implantatie).

Tijdens de implantatie wordt het nieuwe hart met alle aan- en afvoerende bloedvaten van het oude hart verbonden en wordt de bloedsomloop met het nieuwe hart hersteld.
Als de operatie bijna klaar is, wordt een pacemaker (meestal tijdelijk) met uitwendige draden ter ondersteuning van het nieuwe hart ingebracht. Ook blijven een paar slangen voor de afvoer van wondvocht (drains) achter. De draden en de slangen doen geen pijn. Daarna wordt de wond gesloten met hechtingen.

Na afloop van de operatie gaat u naar de ICV. Tijdens de operatie kunnen uw partner en/of familie wachten in de familiekamer. De anesthesist die de operatie begeleidt, houdt uw familie op de hoogte. Na de operatie heeft de chirurg een kort gesprek met uw familie. Daarna kan de familie u bezoeken op de intensive care.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram