• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Medicatie op Maat

Print 
Animatie Medicatie op Maat 
  

​​​​​​​​​​​​​​Bij Medicatie op Maat onderzoekt het UMCG de relatie tussen iemands erfelijk materiaal (DNA) en zijn reactie op medicatie. Door bloed te onderzoeken wordt duidelijker hoe iemand kan reageren op medicatie. Het doel van Medicatie op Maat is om per patiënt sneller het juiste medicijn en de juiste dosis te vinden.

Waarom DNA-onderzoek?

Bij dit wetenschappelijk onderzoek doen we een DNA-test. Dit houdt in dat we op zoek gaan naar variaties in het DNA. Deze variaties kunnen verklaren waarom bepaalde medicijnen bij sommige mensen niet of niet goed werken. Ook kunnen deze verklaren waarom sommige mensen bijwerkingen krijgen. Het persoonlijke DNA laat zien dat sommige patiënten een andere dosis of een ander medicijn nodig hebben om het gewenste effect te bereiken. Hieronder vindt u een filmpje waarin Medicatie op Maat wordt uitgelegd.

Wie kunnen meedoen?

U kunt alleen op uitnodiging deelnemen aan dit onderzoek. We vragen patiënten van de afdelingen Psychiatrie, Ouderengeneeskunde of Interne Geneeskunde van het UMCG. Ook als u geen medicijnen gebruikt kunt u gevraagd worden mee te doen aan Medicatie op Maat. Mogelijk krijgt u in de toekomst een medicijn voorgeschreven.

Wat levert deelname u op?

Als u instemt met deelname, dan weet u na de test welke medicijnen naar verwachting het beste bij u passen. Hierdoor is er een kleinere kans op bijwerkingen en een grotere kans dat het medicijn goed werkt.
Bij deze DNA-test kijken we alleen naar variaties in het DNA die van invloed zijn op de reactie op medicatie. Dat betekent dat er geen andere informatie uit het DNA wordt onderzocht of waargenomen.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram